4 – septembrie – Prietenie

Prietenul adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate. Proverbele 17:17

Prietenia este unul dintre cele mai minunate lucruri de care avem parte în această lume – o lume care ne oferă destul de puține posibilități de a ne face să ne simțim bine. Prietenia adevărată este un lux și o favoare pentru cine reușește să o aibă și să o poată oferi celorlalți din jur. În același timp, prietenia are anumite rigori care trebuie respectate pentru a funcționa la adevărata ei capacitate.

Prietenia autentică este o formă de manifestare a iubirii necondiționate și dezinteresate. Chiar dacă este destul de rară, această iubire există și este la dispoziția fiecăruia dintre noi. Dragostea adevărată Îi aparține lui Dumnezeu, dar poate fi împrumutată oricui este interesat. Condițiile sociale sau materiale nu pot influența transferul acesta de frumusețe și putere.

Prietenia nu poate fi solicitată și nici impusă. Propunerile de prietenie sunt subînțelese, dar cerșetoria prieteniei nu funcționează.

Altceva însă funcționează foarte bine – dăruirea prieteniei cuiva care o poate aprecia și se poate bucura de ea. Ca funcție a dragostei, prietenia autentică primește un răspuns care depășește investiția inițială.

Din nefericire, prietenia poate muri și se poate pierde. Dacă una dintre cele două intrări ale prieteniei se blochează sau încetează să mai fie alimentată corespunzător, relația începe să sufere și poate fi afectată grav, până la dispariție sau chiar transformarea în ură și ostilitate.

De aceea prietenia trebuie cultivată cu grijă, sacrificiu și determinare. Merită!

Câți dintre prietenii mei au motive să continue relația cu mine pentru că le dovedesc permanent atașamentul, dedicarea și fidelitatea mea?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Prietenie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *