1 – septembrie – Prescriere

Duhul Domnului este peste Mine (…) să vestesc anul de îndurare al Domnului. Luca 4:18,19

Cuvântul ”prescriere” are cel puțin două sensuri foarte diferite. Unul este de recomandare în scris a unui tratament, sub forma unei rețete. Celălalt sens este expirarea perioadei în care o lege condamnă o anumită faptă. Un sens special este acela de încetare a stării de sclavie pentru evreii lipsiți de libertate din cauza sărăciei.

Textul de azi reprezintă declarația lui Isus din sinagoga din Capernaum, la începutul lucrării Sale publice. Isus S-a referit cu acea ocazie la anul jubiliar în sens figurat.

Anul care încheia o perioadă de 50 de ani era anul de îndurare a Domnului, când robii evrei trebuiau să fie lăsați liberi, iar terenurile agricole care fuseseră vândute între timp se întorceau din nou la proprietarii lor ancestrali.

Prescrierea sugerată de Învățătorul oamenilor se referă la încetarea stării de dominație a păcatului și a morții, care urma să intre în vigoare odată cu moartea Sa pe cruce. La înviere, Hristos a luat robia roabă și a împărțit daruri oamenilor. Satana a devenit un dușman înfrânt, iar profeția din Geneza 3:15 despre zdrobirea capului șarpelui și-a găsit împlinirea.

Împărăția harului aduce prescrierea tuturor obligațiilor rituale ale Vechiului Testament și declară eliberarea tuturor captivilor acestui sistem. Datorită lui Hristos, condamnarea Legii încetează și viața cea nouă trăită prin credință ia locul vechii sclavii.

Credinciosul are nevoie să dezvolte mentalitatea de om liber și să se comporte ca un om liber care Îi aparține lui Dumnezeu și care trăiește prin har spre slava lui Dumnezeu și bucuria celor din jur.

De câtă disciplină personală am nevoie pentru a mă bucura de libertatea în Hristos Isus?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Prescriere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *