4 august – Obsesie

Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ și că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău. Geneza 6:5

Obsesia este o suferință care afectează serios viața celui cuprins de ea. Anumite idei fixe și negative revin cu un ritm obositor asupra minții, determinând acțiuni peste puterea voinței de a se opune, în ciuda faptului că subiectul este conștient de acest lucru. Dincolo de durerea încărcăturii negative a gândurilor este și neputința de a le ține sub control. Această situație repetată în mod accelerat poate duce ființa umană la disperare și capitulare.

Situația lumii antediluviene este descrisă ca o obsesie colectivă, generalizată, fapt ce o face irecuperabilă și sortită pieirii în mod inevitabil. Dacă nu ar fi intervenit Dumnezeu să pună capăt acestui cerc vicios al răului moral și social sub toate aspectele lui, lumea s-ar fi prăbușit probabil într-un fel de implozie a nelegiuirii.

Obsesia nu ar trebui totuși să ne facă viața mizerabilă și imposibil de trăit. În primul rând, o putem preveni. Putem alege în fiecare zi să ne controlăm obiceiurile și preferințele pentru a evita substanțele sau preocupările care ne-ar putea lua sub controlul lor. Din acest punct de vedere avem o responsabilitate deplină. Nu putem da vina pe prieteni sau pe mediul în care suntem nevoiți să ne ducem existența.

Este imperios să preluăm controlul asupra propriei vieți și să fim responsabili de propriile noastre decizii și acțiuni. Iar dacă lucrurile degenerează totuși, avem un Medic vindecător în ceruri și o mulțime de ajutoare ale Sale aici, pe pământ. Să le căutăm cu încredere și curaj câtă vreme se mai poate face ceva!

Ce să fac atunci când îmi dau seama că un anumit lucru sau comportament ar putea să-mi scape de sub control?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Obsesie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *