Unde erai tu când am întemeiat pământul (…) atunci când stelele dimineții izbucneau în cântări de bucurie și când toți fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie? Iov 38:4,7
În dialogul dintre Dumnezeu și Iov pe tema genezei apare un detaliu semnificativ cu privire la reacția ființelor și a întregii creații, martore la întemeierea pământului. Toată creația izbucnește în cântare de laudă pentru Creator și pentru lucrarea Sa.
Muzica este un limbaj universal pe care nu numai ființele însuflețite îl folosesc pentru a realiza un spectacol impresionant. Cântă păsările cerului și insectele din iarbă. Cântă ploaia și vântul. Tună energia electrică a norilor. Trosnesc profund ghețarii în drumul lor imperceptibil de pe crestele munților înspre ocean. Urlă cascadele și se zbat torentele de apă. Murmură izvoarele și clipocesc valurile mângâind plaja și malurile. Întreaga lucrare a mâinilor lui Dumnezeu face muzică.
Muzica oamenilor trebuie păstrată în acest cadru al muzicii universului creat. Instrumentele muzicale au partitura lor, vocea umană nu se lasă mai prejos.
Toate elementele muzicale produc emoție. Cât privește muzica oamenilor, aceasta și exprimă emoție, și stârnește emoție. Iar emoția are de-a face cu starea sufletească.
Noi avem o mare responsabilitate cu privire la trăirile profunde ale ființei noastre și cu privire la emoțiile pe care le lăsăm să se manifeste. Ele pot determina parcursul nostru spiritual, de aceea suntem datori să ne alegem cu grijă muzica pe care o producem sau pe care o ascultăm. Este de dorit ca aceasta să ne apropie de Dumnezeu și de oameni.
Care este muzica ce-mi place? Încotro mă duce ea? Unde voi ajunge sub influența ei?
Materialul face parte din devoționalul ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman
Versiunea audio: Muzică