19 iulie – Morală

Atunci, Petru a început să vorbească și a zis: ”În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El și lucrează neprihănire este primit de El.” Faptele apostolilor 10:34, 35

Când a ieșit din viziunea cu animalele necurate pe care i-a fost poruncit să le mănânce (vezi v. 9-16), Petru era destul de confuz în legătură cu morala lucrurilor arătate de Dumnezeu. Când și-a dat seama că Dumnezeu onora credința centurionului Corneliu, Petru a înțeles și semnificația viziunii lui recente. Dumnezeu nu făcea deosebire pe criterii etnice între cei care Îl căutau. O asemenea perspectivă era destul de șocantă pentru Petru. El nu a devenit niciodată un mare apostol al neevreilor, dar cel puțin pentru acel moment lucrurile i-au devenit foarte clare.

Unul dintre sensurile cuvântului „morală” este cel din acest exemplu, adică de învățătură sau aplicație morală. Acest aspect merită privit cu mai multă atenție atunci când citim și cercetăm Cuvântul lui Dumnezeu. De multe ori mesajul pe care ni-l trimite Dumnezeu depășește locul și timpul menționate în Biblie, așa că suntem datori să ne întrebăm: Care este morala pentru acum și aici?

Descoperirea moralei textului Scripturii poate avea un caracter foarte personal, ceea ce înseamnă că același text biblic poate avea înțelesuri morale diferite pentru diverși căutători de adevăr. Dumnezeu Își asumă libertatea de a aborda diferențiat oamenii. El personalizează și aplică adevărul Său la toate categoriile de credincioși pe care îi are. Dar între înțelesurile particulare și cele generale și de fond continuă să existe armonie și convergență suficientă pentru ca textul sacru să continue să fie o lumină permanentă pe cărarea celor neprihăniți.

Reușesc oare tot timpul să prind înțelesul moral al textului Scripturii pe care îl citesc? Cum pot aprofunda acest domeniu al vieții mele spirituale?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Morală

Foto: Mona Antohi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *