14 iulie – Mister

Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos și despre Biserică). Efeseni 5:32

Misterul este alimentat, pe de o parte, de nepriceperea și neștiința noastră, iar, pe de altă parte, de puterea și ingeniozitatea divină. Când se produce o minune, legile obișnuite după care se desfășoară viața sunt eludate sau ni se pare nouă că nu mai funcționează, moment în care lucrurile evoluează pe un făgaș necunoscut, care ne uimește și ne frapează.

Apostolul Pavel folosește taina căsătoriei pentru a ilustra relația mistică dintre Hristos și biserica Sa. În căsătorie, un bărbat și o femeie sunt atrași reciproc pentru a alcătui un cuplu stabil și binecuvântat. Deosebirile dintre ei devin o sursă de bucurie și împlinire, asemănările sporesc satisfacția de a avea atâtea lucruri în comun. Suportul profund al acestui mister este dragostea, care la rândul ei este în sine o minune care face minuni. Dacă această dragoste este dependentă sau nu de o chimie hormonală ori dacă ea este alimentată de imaginație și credință – știe Dumnezeu, căci El pe toate le știe. Până una-alta, această taină ne face viața frumoasă și suportabilă în condițiile pribegiei noastre spre altceva mai bun și desăvârșit.

Hristos și biserica Sa se comportă asemenea a doi parteneri de încredere aflați într-o relație dinamică și eficientă. Plasa de siguranță în calea riscurilor de cădere este dragostea lui Dumnezeu. Pe când eram noi încă departe și înstrăinați, El a venit să ne caute și ne-a găsit într-o relație amoroasă cu lumea rea și păcătoasă. Ne-a vorbit pe limba noastră și, în iubirea Lui, a păstrat momente de tăcere, ca să ne putem reveni. Când, în sfârșit am acceptat cererea Lui în căsătorie, statutul și starea noastră au cunoscut saltul calitativ pe care numai iubirea Lui îl poate face să se arate. De atunci suntem bine și ne pregătim pentru ceea ce este cel mai bine.

Cum aș putea să-I fac Iubitului sufletului meu cea mai mare surpriză ca răspuns la dragostea Lui pentru mine?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Mister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *