9 iunie – Implorare

Ucenicii s-au apropiat de El și L-au deșteptat, strigând: ”Doamne, scapă-ne, că pierim!” Matei 8:25

Implorarea este o rugăminte adresată cu insistență și disperare. Este un fel de cerere de ajutor rostită într-un moment de criză, în care se pare că nu există altă posibilitate de supraviețuire. Chiar dacă această rugăciune nu este o alegere liberă, ci, dimpotrivă, un strigăt după ajutor determinat de o situație-limită, Dumnezeu alege să răspundă prompt și salvator.

Situația de pe Marea Galileei descrisă în textul de mai sus nu este o ocazie unică de implorare cu rezultate imediate și spectaculoase. În multe alte locuri din Scriptură, implorarea este prezentă, de cele mai multe ori împreună cu răspunsul favorabil din partea lui Dumnezeu. Uneori chiar popoarele străine sau neevreii au strigat către Dumnezeul lui Israel și El le-a ascultat cererile.

Este interesantă relatarea din cartea profetului Iona. Oamenii de pe corabia pe care se afla și Iona au strigat fiecare la dumnezeul lui, iar Dumnezeul lui Iona a răspuns cererilor lor. Fiecare a făcut ce se pricepea mai bine, iar Dumnezeu a intervenit în providența Sa salvatoare. Aruncarea lui Iona în mare a însemnat încetarea furtunii pentru corăbieri și crearea condițiilor de implorare pentru profet, căruia Dumnezeu i-a răspuns într-un mod atât de surprinzător, trimițând în clipa supremă un animal din mare, care l-a depus pe plajă, după un timp suficient de disciplinare și pocăință.

Oamenii din Ninive L-au implorat și ei cu post și rugăciune pe Dumnezeul lui Iona și El le-a fost binevoitor. Implorarea lor a fost o bună ocazie de reforme și redeșteptare. Dureros că aceste reforme nu au avut un statut de durată mai mare și de mai mare importanță.

Disperarea ne aduce adesea în situația de a-L implora pe Dumnezeu să intervină în necazurile și strâmtorările noastre. De cele mai multe ori, mâna Sa ocrotitoare își dovedește eficiența. Dar ce urmează după aceea? Își va relua viața cursul anterior? Sau se vor stabili mutații de calitate și persistente?

Când am fost ultima dată disperat și ce I-am promis lui Dumnezeu dacă mă va scăpa? Mi-am îndeplinit promisiunea?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Implorare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *