Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu se mișca pe deasupra apelor. Geneza 1:2

Starea primară a elementelor descrise aici este imposibil de înțeles și de detaliat suficient de clar pentru noi. Nu știm ce înseamnă expresia tuhu wabohu folosită în limba ebraică. Iar, dacă acolo era apa în forma lichidă, atunci confuzia este și mai mare, pentru că apa este totuși o substanță cu o compoziție foarte bine definită și cu o legitate foarte clară. Cel mai simplu este să înțelegem că înainte de actul creator al unui Dumnezeu-demiurg, materia se afla într-o stare amorfă, nedefinită și nediferențiată. În realitate, nu știm ce înseamnă acest lucru.

Actul creator al lui Dumnezeu a pus ordine și legi în această stare primară a elementelor. Puterea, dragostea și înțelepciunea lui Dumnezeu continuă să mențină lumea în această stare de organizare și funcționare. Dacă puterea susținătoare a lui Dumnezeu s-ar retrage pentru un moment, materia s-ar întoarce la starea de haos în care se afla cândva. Ceea ce se întâmplă când Dumnezeu retrage viața, iar corpul se reintegrează în lumea naturală din care a fost luat, se poate întâmpla cu materia organizată și structurată, dacă Dumnezeu Și-ar retrage mâna coordonatoare. Cu alte cuvinte, ne paște haosul. Sau cel puțin fără Dumnezeu ne paște haosul.

I-a plăcut lui Dumnezeu să ne asocieze și pe noi în lucrarea Sa de creare și susținere a lumii în care ne aflăm. În mod explicit, ne-a pus administratori în numele Său și cu autoritatea Sa. Această responsabilitate administrativă trebuie exercitată mai întâi în propria viață și apoi asupra porțiunii de existență dată în administrare personală. Dacă ne abandonăm responsabilitatea și nu ne îndeplinim misiunea, ne așteaptă haosul. Deci să ridicăm capul, să luăm lucrurile în mâini și să ne punem pe treabă!

Care este domeniul meu de administrare peste care trebuie să veghez pentru a ține haosul departe?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Haos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *