Dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra? Matei 5:13

Această imagine biblică este puțin neclară pentru noi, care nu ne putem da seama cum și-ar putea pierde sarea gustul. Există anumite diferențe între experiența noastră cu sarea și modul în care se procura sarea pe vremea când predica pe pământ Învățătorul oamenilor. Noi scoatem sarea din măruntaiele pământului, dintr-o salină, unde sarea abundă în stare destul de concentrată pentru a nu fi probleme cu păstrarea gustului ei specific. Apoi îi punem puțin iod, pentru a ne asigura că populația primește doza necesară odată cu sarea consumată.

În vremurile și locurile biblice, sarea era obținută prin evaporarea apei de mare, iar produsul obținut conținea și alte substanțe, care nu permiteau sării să dețină controlul absolut al gustului. Dacă acest produs nu era păstrat cu grijă și era expus ploii, în principal, sarea propriu-zisă era dizolvată din amestec și presupusa sare care mai rămânea își pierdea puterea de a săra. Nemaiavând nicio altă utilitate, materialul fără sare era aruncat la halda de gunoi, ca orice lucru de prisos și nefolositor.

Dacă este să mergem mai departe pe analogia sării cu prezența și efectul creștinilor în viața socială, atunci trebuie să amintim că o concentrare prea mare de sare nu este mai bună decât procentul optim. Aplicația ar trebui să fie că prezența și acțiunea creștinilor în viața socială trebuie să fie echilibrată și foarte bine dozată. Implicarea creștinilor în absolut toate domeniile vieții sociale în concentrație de sută la sută nu este de bun-gust. Cât despre politică și afaceri, suprasaturația de creștinism este cu atât mai problematică. Nici în viața culturală sau religioasă lucrurile nu sunt mai puțin pretențioase.

Bunul-gust cere moderație și echilibru în toate acțiunile creștine, dar mai ales în propria organizare și structură a vieții personale. Odată ce lucrurile degenerează, redresarea devine foarte dificil de realizat. Deci să ne păstrăm bunul-gust, așa cum I-ar plăcea lui Dumnezeu să fim sarea pământului!

Cum aș putea să îmi fac simțită prezența în viața socială, aducând un plus de bine, adevăr și dreptate pentru cei din jur?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Gust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *