23 aprilie – Evlavie

Deprinderea trupească este de puțin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privință, întrucât ea are făgăduința vieții de acum și a celei viitoare. 1 Timotei 4:8

În acest context, evlavie înseamnă deprinderea de a trata cu deosebită atenție și seriozitate lucrurile cu valoare spirituală, cum ar fi: Dumnezeu, Scriptura, rugăciunea, participarea la închinarea publică, dezvoltarea personală și implicarea în proiectele bisericii. Pavel nu este împotriva preocupărilor legate de viața fizică, el doar precizează că prioritățile spirituale au valoare mult mai mare atât pentru calitatea vieții prezente, cât și pentru ce vine după aceea.

Pietatea este o problemă de alegere. Există circumstanțe care pot favoriza adoptarea unui tipar de comportament evlavios, dar niciodată nimeni nu se va putea scuza pentru lipsa de preocupări spirituale, dând vina doar pe societate, cultură sau familia din copilărie.

Evlavia începe și se sfârșește cu dezvoltarea simțământului prezenței lui Dumnezeu. Atunci când Dumnezeu este luat în calcul, toate deciziile vor avea mult mai multe șanse de a duce la reușită. Din perspectiva cunoașterii de Dumnezeu, chiar și cele mai obișnuite lucruri capătă o bogăție de sensuri ce îi scapă omului care trăiește doar pentru acum și aici.

Forma cea mai obișnuită de practicare a evlaviei este rugăciunea. În sine, rugăciunea are o largă paletă de trăiri și promisiuni. Pornind de la simplul obicei de a ne ruga dimineața înainte de a pleca la treburile zilei și până la umblarea zilnică cu Dumnezeu, rugăciunea îmbracă o infinitate de forme și manifestări. O adevărată școală a rugăciunii este la fel de necesară precum este și școala studiului sistematic al Bibliei.

Omul pios are mai multe șanse să trăiască sănătos și să lucreze eficient, întrucât prezența lui Dumnezeu în viața sa îi dă o viziune superioară asupra existenței, a lucrurilor și a oamenilor din jur. Când vine vorba despre viitorul îndepărtat, nu poate fi făcută nicio comparație între omul preocupat de cele trecătoare și cel preocupat de cele eterne.

Cum aș putea îmbunătăți calitatea vieții mele de rugăciune?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Evlavie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *