21 aprilie – Evanghelie

Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea  fiecăruia care crede. Romani 1:16

O explicație simplă a termenului „Evanghelie” este aceea de „Veste bună”, care nu este altceva decât traducerea cuvântului „Evanghelie”. Dar acest cuvânt se referă la o realitate pe care apostolul Pavel o numește puterea lui Dumnezeu care salvează prin credință pe oricine folosește credința în mod adecvat.

Evanghelia constă în principal din vestea bună cu privire la bunătatea și dragostea cu care Dumnezeu Se apleacă asupra omului și nevoilor lui. Evanghelia schimbă sumbra perspectivă a unui viitor fără speranță, într-o viziune a unui cer nou și pământ nou populat cu oameni de orice limbă, naționalitate și etnie. Ei se vor afla acolo nu pentru că au reușit să își plătească biletele de intrare, ci pentru că Dumnezeu este bun și S-a îndurat de cei care Îl caută din toată inima. Acestora nu le-a cerut să-și acopere cheltuielile de transfer, ci să fie de acord să li se transfere în cont prețul plătit deja de Dumnezeu.

Evanghelia acceptată în suflet devine o forță care schimbă preferințele cele vechi, pline de egoism și răutate, în căutări febrile după adevăr, neprihănire și generozitate. Evanghelia reconstruiește și remodelează viața după tiparul divin de gândire și practică. Această renaștere spirituală aduce în suflet bucuria salvării, care nu se poate consuma singură în mod egoist, ci se extinde abundent spre sufletele și viețile altora, aducând binecuvântare și lumină.

Puterea Evangheliei se corelează cu dificultățile și nevoile celor care o primesc. Învățătorul oamenilor i-a spus lui Simon Leprosul că cel căruia i se iartă mult va iubi mult. Cei mai recunoscători din Împărăție vor fi cei care au primit mai multă iertare decât ceilalți. Faptele neprihănite ale sfinților se alimentează din recunoștința lor pentru iertarea primită și constituie o măsură a îndatorării lor față de Dumnezeu, care i-a salvat din moarte și păcat.

Care sunt lucrurile pentru care am înclinația să mă rușinez în fața oamenilor din cauza Evangheliei? Cum pot ajunge mândru de trăsăturile specifice ale credinței mele?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Evanghelie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *