16 aprilie – Entuziasm

Și astăzi sunt tot așa de tare ca în ziua când m-a trimis Moise; am tot atâta putere cât aveam atunci. Iosua 14:11

Caleb este un personaj de o mare frumusețe și forță morală. În timpul prospectării Canaanului timp de 40 de zile, el și Iosua au fost singurii coechipieri credincioși care au avut viziunea cuceririi țării promise. În timp ce majoritatea celorlalți au transmis un raport pesimist, Iosua și Caleb au căutat să încurajeze poporul. Din nefericire, raportul lor nu a fost primit de popor și au urmat 40 de ani de pribegie prin pustiu.

Acum Iosua ocupa poziția principală în conducerea lui Israel, iar Caleb rămăsese mai departe un om de rând, dar cu un potențial uriaș de implicare în conducere. Dacă ar fi fost nevoie, Caleb era competent la fel ca Iosua să conducă pe Israel în țara promisă.

Trăsătura de bază a caracterului lui Caleb este entuziasmul credinței. Acest entuziasm se deosebește de entuziasmul obișnuit prin discernământul avansat pe care îl conferă. Entuziasmul simplu este în măsură să mobilizeze cele mai puternice energii și trăiri pentru aducerea la îndeplinire a unei misiuni grele și riscante, dar are dezavantajul că uneori îi lipsește un ascuțit simțământ al măsurii și prevederii. Această dificultate face ca entuziasmul obișnuit să înregistreze pierderi din cauza subevaluării riscului.

Entuziasmul credinței mobilizează de asemenea toate energiile, dar are în vedere atingerea unui scop precizat de Dumnezeu. În cazul entuziasmului credinței, Dumnezeu conduce practic operațiunea, iar riscul eșecului este inexistent. Dumnezeu nu a pierdut niciodată nicio bătălie. Entuziasmul credinței unește energiile ființelor umane cu puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. Bucuria succesului aparține credincioșilor, iar meritele sunt ale lui Dumnezeu.

Când mă entuziasmez pentru un proiect este doar entuziasm sau este și o formă de trăire a credinței?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Entuziasm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *