14 aprilie – Durere

O, de ar fi cu putință să mi se cântărească durerea! Iov 6:2

Dacă un personaj biblic dintre oameni ar trebui recunoscut ca om al durerii și obișnuit cu suferința, acesta ar fi de departe Iov. Este ușor de înțeles că suferința lui este în mod deosebit rezultatul acțiunii exprese a diavolului pentru a-l determina să renunțe la credința sa în Dumnezeu. De aceea este de așteptat ca durerea lui să fie deosebit de sălbatică și violentă.

Iov se întreabă dacă există cumva o scară de evaluare a durerii sale. Dacă valoarea și amplitudinea durerii ar fi cântărite, Iov crede că nisipul de pe malul mării ar putea servi ca termen de comparație cantitativă.

Cartea Iov este prin excelență o producție lirică, de aceea nu ne putem aștepta ca ideile și cuvintele sale să fie luate drept referate științifice, în urma evaluărilor obiective asupra durerii. Iov exprimă mai degrabă stări sufletești și folosește metafore pentru a vorbi despre trăirile sale. El reușește să ne convingă de enormitatea copleșitoare a durerii, care îmbracă toate formele posibile, de la durerea fizică dată de rănile supurânde până la durerea pierderii tuturor copiilor și a bunurilor.

Ca un fel de răspuns la întrebarea poetică a lui Iov, există un instrument de evaluare a durerii pe care psihologii îl folosesc pentru a determina nivelul de stres la care este supusă o persoană. Scara acestui instrument teoretic se întinde între 0 și 100 de unități. Nivelul 100 este rezervat durerii pierderii unei persoane dragi. Pentru a măsura durerea lui Iov trebuie să înmulțim 100 de unități cu cel puțin 10 și vom obține cel puțin 1.000 de unități. Sub o asemenea presiune psihică era Iov când își compara intensitatea durerii cu nisipul mării.

Povestea durerii lui Iov se finalizează cu restabilirea și refacerea bunăstării. Este o minunată sugestie pentru toate episoadele de durere care ar putea veni peste noi. Dumnezeu, care este iubire și compasiune, va șterge orice lacrimă din ochii celor care plâng. De aceea Învățătorul oamenilor ne-a spus: „Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiați” (Matei 5:4).

Când am atins ultima dată nivelul 100 pe scara stresului produs de durere? Cum va fi ziua în care durerea nu va mai fi?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Durere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *