10 aprilie – Dotare

Dar toate aceste lucruri le face unul și același Duh, care dă fiecăruia în parte cum voiește. 1 Corinteni 12:11

Cea mai importantă intervenție a Duhului Sfânt pentru biserică este să o doteze cu daruri spirituale. Aceste daruri spirituale nu sunt neapărat talente sau înclinații naturale, înnăscute, transmise de la părinți. Darurile spirituale sunt înzestrări supranaturale oferite în scopul slujirii nevoilor interne ale bisericii, precum și împlinirii misiunii ei.

Nimeni nu primește toate darurile Duhului Sfânt și nimeni nu este ocolit în ce privește distribuirea lor. Numai biserica în ansamblul ei deține toate darurile. Nimeni nu are motive să fie nemulțumit de alocarea darurilor Duhului și nimeni nu are cu ce să se laude în situația dăruirii multiple. Deținerea darurilor spirituale presupune o responsabilitate pe măsură. Darurile Duhului nu conferă mai multe beneficii personale, ci mai multe obligații de slujire a altora.

Darul conducerii, de exemplu, nu îi ajută pe deținători să obțină supunerea celorlalți, ci le conferă răbdarea de a suporta nemulțumirile și a folosi constructiv critica. Deoarece conducerea creștină este mai degrabă slujitoare decât autoritaristă. Duhul care transmite darurile este și Acela care inspiră și susține exercitarea lor.

Folosirea darurilor Duhului Sfânt în biserică nu sporește dreptul la o recompensă mai mare. Totuși bucuria Stăpânului este o formă de recompensă imediată, dar mai ales una de durată și calitate veșnică. Acest fel de răsplată nu măsoară în primul rând efortul slujirii, cât mai ales dragostea și devotamentul deținătorului de daruri. Cu alte cuvinte, calitatea actului slujirii.

 Când ne rugăm pentru darurile Duhului Sfânt nu putem pretinde ce daruri să primim. Distribuția este asigurată conform unei înțelegeri superioare a nevoilor și potențialului de slujire, în funcție de evaluarea operată de Duhul Sfânt. La primirea darurilor, reacția omului ar trebui să fie de mulțumire și recunoștință.

Dacă eu nu știu care sunt darurile alocate mie, cum aș putea să mă clarific cu privire la acest lucru?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Dotare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *