2 aprilie – Descoperire

Iacov s-a trezit din somn și a zis: „Cu adevărat, Domnul este în locul acesta, și eu n-am știut.” Geneza 28:16

Iacov era în fața unei descoperiri importante. Dumnezeu Se afla în locul acela, deși nu erau semne vizibile care să avertizeze despre acest lucru. Iacov a înțeles că Dumnezeu Se poate afla oriunde, fără să fie dependent de anumite condiții sau fără ca locul să fie marcat corespunzător. Pentru orice eventualitate, Iacov a luat o piatră și a marcat locul pentru posteritate. Așa s-a născut „Betel”, un nume cu semnificație până în ziua de astăzi.

Curios că, înainte de acest moment de criză din viața lui și a familiei lui, Iacov nu a avut parte de o asemenea descoperire a prezenței divine. Să fi fost oare nevoie de o criză pentru ca Iacov să aibă o întâlnire semnificativă cu Dumnezeu? Poate că da, poate că nu. Oricum, descoperirea lui Dumnezeu în asemenea momente a făcut ca promisiunile Lui să fie apreciate cu adevărat.

Ar fi fost interesantă o descoperire a lui Dumnezeu în ziua sau noaptea de dinaintea obținerii frauduloase a binecuvântării părintești. Dumnezeu, cu siguranță, nu era mai departe atunci decât era acum, la Betel. Singura diferență era percepția. Atunci Iacov nu sesiza prezența divină, în schimb acum acest lucru era o certitudine.

Este la fel de adevărat că revelarea lui Dumnezeu – sau teofania – nu este sub controlul omului, ci este o decizie a lui Dumnezeu, motivată de termeni pe care noi nu-i cunoaștem. Partea noastră este să-L căutăm tot timpul, mai ales în momentele noastre de disperare. Partea lui Dumnezeu este să ni Se arate atunci când găsește El de cuviință. Apoi este din nou responsabilitatea noastră să fructificăm rezultatele descoperirii Sale. Uneori avem schimbări importante de făcut în viața personală, alteori avem un mesaj mai ușor sau mai greu de transmis altora. De fiecare dată însă, Dumnezeu ne asigură că va fi și va rămâne cu noi.

Când am avut ultima dată un moment de luciditate și clarificare privind așteptările și promisiunile lui Dumnezeu pentru mine personal?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Descoperire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *