15 martie – Cuget

Mă silesc să am totdeauna un cuget curat înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor. Faptele apostolilor 24:16

În acest context, „cuget” înseamnă conștiință morală. Într-un limbaj mai specific, acesta este glasul lui Dumnezeu care ne vorbește permanent, indicându-ne calea de urmat ca să Îi împlinim așteptările. Uneori, impresia senzorială poate fi atât de puternică încât aproape că auzim cuvintele pe care ni le spune Dumnezeu arătându-ne calea Sa. Alteori, vocea conștiinței este atât de suavă și liniștită încât nu e nevoie de mult ca să o aducem la tăcere și apoi să ne urmăm neabătuți propriile planuri rele, egoiste și păcătoase.

Cu puțin efort și bunăvoință învățăm să navigăm în deplină siguranță sub blânda îndrumare a Duhului Sfânt. Pentru că Duhul Sfânt este Acela care Se ocupă nemijlocit de traseul nostru spiritual. El este cel mai puternic factor supranatural de modelare a conștiinței noastre morale.

Apostolul Pavel, în fața completului de judecată din Cezareea Maritima condus de guvernatorul Felix, afirmă că depune eforturi să-și păstreze conștiința curată. El recunoaște că însăși conștiința nu este independentă de voința noastră. Conștiința determină alegerile corecte, iar alegerile corecte, la rândul lor, alimentează și fortifică acest for interior de orientare spirituală și discernământ moral.

Dacă nu depunem niciun efort de a ne proteja și de a ne dezvolta conștiința, rutina zilnică ne poate adormi simțul moral, care era cândva foarte sensibil și funcțional. Ceea ce era considerat cândva un principiu important de viață poate deveni cu timpul un lucru din ce în ce mai puțin important, până când iese din zona activă a atenției.

 Sigur că, odată cu maturizarea spirituală, sensul și semnificația lucrurilor pot evolua spre zone mai profunde ale cugetului. Valorile spirituale își pot modifica locul și greutatea în propria lor ierarhie, iar conștiința își schimbă și ea preferințele și sensibilitățile. Este important ca acest demers să rămână în cadrul unei dependențe avansate de adevărul divin exprimat în Scriptură.

În ce direcție evoluează conștiința mea morală, spre profunzime sau spre zonele superficiale ale vieții spirituale?

 

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Cuget

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *