9 martie – Creier

După trecerea vremii sorocite, eu, Nebucadnețar, am ridicat ochii spre cer și mi-a venit iarăși mintea la loc. Daniel 4:34

Când vorbim despre minte ne referim automat la creier și la funcția lui de a produce și analiza gânduri, emoții și tot ce ține de intelect și spiritualitate. Unitatea de bază a creierului este neuronul. În fiecare creier uman există aproape 100 de miliarde de neuroni și fiecare dintre aceștia poate realiza până la 100.000 de conexiuni. Aceasta este baza materială a creierului, care asigură întreaga activitate specifică acestui organ.

Creierul este dependent de substanțele nutritive pe care le primește, de nivelul de oxigen din sânge și de odihna și refacerea care i se furnizează. Apoi funcționarea creierului mai depinde și de informațiile pe care le primește, dar mai ales de tipul de activitate la care este folosit.

Împăratul Babilonului a început să-și hrănească mintea cu gânduri de înălțare personală și proslăvire de sine. El avusese destule dovezi ale existenței lui Dumnezeu și ale planului Său de a Se folosi de robul Său Nebucadnețar pentru a disciplina și a conduce lumea contemporană lui. Într-un vârtej de mândrie deșartă, a început să nutrească cele mai orgolioase și egoiste planuri și a uitat să respecte domeniul de autoritate rezervat exclusiv lui Dumnezeu, care dă împărățiile pământului cui vrea. Dumnezeu l-a avertizat din timp despre riscul de a se aventura dincolo de aria rezervată lui, dar Nebucadnețar a mers înainte cu alegerea lui nechibzuită.

Când a fost depășită cota-limită de îngâmfare, aroganță, orgoliu, Dumnezeul stăpân și atotputernic a alterat pentru șapte ani funcțiile cerebrale ale lui Nebucadnețar. Comportamentul împăratului s-a deteriorat imediat și el a început să trăiască asemenea unei sălbăticiuni prin grădinile palatului. Dintr-o teamă mistică, curtenii s-au ferit să-i facă vreun rău și astfel viața sa a fost cruțată.

Când și-a „ridicat ochii spre cer” – adică atunci când a fost dispus să admită caracterul lui limitat și caracterul nelimitat al lui Dumnezeu –, funcțiile normale ale creierului i-au fost redate imediat.

Cu ce îmi alimentez creierul pentru a-i asigura funcționarea eficientă și sănătoasă?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Creier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *