7 martie – Credință

Apostolii au zis Domnului: „Mărește-ne credința!” Luca 17:5

Acest text vizează iertarea. Apostolii ascultau cu uimire când Isus le spunea că, dacă cel greșit se căiește de șapte ori pe zi pentru răutățile sale și cere iertare, păgubitul nu are alternativă decât să acorde iertare de șapte ori pe zi aceluiași om care a greșit. Sigur că ucenicii se identificau mai degrabă cu cel care iartă decât cu cel care greșește. Când au auzit că trebuie să ierte de atâtea ori același om, li s-a părut ceva inimaginabil. Despre practicarea unei asemenea iertări nici nu mai putea fi vorba.

Apoi ucenicii au înțeles în mod corect că, pentru atingerea idealului lui Dumnezeu pentru ei, nu aveau altă șansă decât să înceapă să trăiască prin credință. În propria lor neprihănire nu aveau nicio șansă să se apropie măcar de standardul precizat de Dumnezeu. Rugăciunea lor din textul de azi era, așadar, cât se poate de adecvată. Aveau nevoie de o dezvoltare a credinței, iar Maestrul era singura lor speranță de reușită.

Acest tip de credință avea să le furnizeze puterea de a trăi o viață spirituală autentică, de calitate. La cerere, Dumnezeu poate mări această capacitate a credinței de a accepta prin preajmă un om dificil și enervant, dar care depune eforturi sincere de a se corecta.

Dumnezeu Însuși exersează iertarea în mod generos, suportându-i perioade impresionante pe copiii Săi răutăcioși, înainte ca aceștia să-și ceară iertare. Mai mult chiar, unii nu vor ajunge niciodată să-și ceară iertare lui Dumnezeu, dar El le va acorda totuși har și îndurare – nemeritate și nesolicitate.

În fața unui asemenea exemplu, ucenicii au simțit nevoia de a comunica mai bine cu Dumnezeu prin credință, pentru a le fi transferată și lor această putere de iertare. Din rugăciunea lor reiese că o credință deficitară poate beneficia de serviciile lui Dumnezeu de dezvoltare și împlinire. Nu știm exact cum răspunde Dumnezeu la o asemenea cerere, dar cu siguranță Lui Îi plac asemenea rugăciuni și se ocupă de răspunsul la ele cu precădere.

Am înțeles cum îmi pot dezvolta capacitatea de a supraviețui prin credință într-o lume greu de suportat și de iertat. Ce mă poate reține?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Credință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *