3 martie – Corupție

Când a văzut Simon că Duhul Sfânt era dat prin punerea mâinilor apostolilor, le-a dat bani. Faptele apostolilor 8:18

Simon Magul trăia într-o lume în care totul se putea cumpăra cu bani sau cel puțin așa credea el. Corupția este prezentă chiar și în cele mai educate populații. Uneori însă lucrurile degenerează. În relația cu apostolii, Simon Magul întrece măsura. El dorește să cumpere darurile Duhului Sfânt, oferind o sumă de bani.

Reacția lui Petru este promptă și viguroasă. Tânăra biserică în formare trebuia să elimine din start înclinația naturii umane spre incorectitudine și corupție. Petru rostește o condamnare foarte severă și îi recomandă lui Simon o pocăință imediată. Simon se teme că blestemul apostolilor este la fel de eficient ca binecuvântările și vindecările acestora. El le cere lui Petru și lui Ioan să se roage pentru el ca să fie îndepărtat blestemul.

Istoria bisericească îl prezintă pe Simon Magul ca pe un conducător schismatic și apostat, ceea ce înseamnă că pocăința recomandată de Petru nu a devenit niciodată realitate. Corupția sa legată de bani s-a extins și asupra concepțiilor sale religioase, se pare. Aroganța cu care se pretindea un trimis al lui Dumnezeu nu a fost trecută prin apa botezului administrat de Filip. Chiar dacă formal a primit botezul pocăinței, acesta nu a depășit nivelul de suprafață al vieții sale spirituale.

Corectitudinea morală în afaceri nu este un subiect simplu de transpus în practică într-o lume care are nevoie de agenții de integritate sau de departamente anticorupție. De multe ori, creștinul are de ales între recurgerea la mită și la alte instrumente de fluidizare a afacerilor, pe de o parte, și diminuarea profitului ori chiar riscul de faliment, pe de altă parte.

Există în ceruri un Dumnezeu care știe să îi răsplătească pe cei care doresc să Îl asculte cu orice preț, indiferent cât de mare. Dumnezeu și lumea au nevoie de oameni integri, care să se ridice de partea adevărului, dreptății și corectitudinii.

Care este diferența dintre a-i oferi cuiva o atenție materială decentă și respectuoasă și o faptă de corupție josnică și dezonorantă?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Corupție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *