26 februarie – Context

Iată dar ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână așa cum este. 1 Corinteni 7:26

Acest pasaj biblic citit în grabă poate da apă la moară celor care caută argumente în favoarea celibatului și împotriva căsătoriei. Citit fără discernământ și fără bună credință, Pavel pare să susțină aici că a fi necăsătorit este o virtute mai mare decât a fi implicat activ în viața de familie. O asemenea concluzie este total greșită în raport cu învățătura lui Pavel despre cuplu și familie.

Cheia înțelegerii corecte a acestui pasaj este detaliul cu privire la context. Contextul la care ne referim este situația critică prin care biserica trecea din cauza persecuției. În timp de persecuție, persoanele singure și fără obligații de familie se pot adapta mai ușor unui comportament de supraviețuire.

Se pare că însuși Pavel a adoptat un asemenea statut pentru a se putea concentra cât mai mult asupra misiunii și lucrării sale. Astfel, întreaga sa capacitate și tot timpul său disponibil puteau să fie dăruite lui Dumnezeu.

În contextul indicat de Pavel, rolurile personale legate de familie aveau să fie restrânse la minimum, pentru a putea supraviețui mai ușor încercărilor. Atunci când contextul avea să se schimbe, Pavel avea să scrie o adevărată pledoarie pentru o viață de familie împlinită și binecuvântată de Dumnezeu, cu copii și părinți locuind împreună și pregătindu-se laolaltă pentru locuințele cerești.

Contextul schimbat aduce un mesaj diferit. Noi suntem datori să identificăm corect contextul pentru a putea înțelege corect mesajul atașat.

În ce context mă aflu și care sunt învățăturile atribuite unui asemenea context?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Context

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *