25 februarie – Contaminare

Dar Iosua era îmbrăcat cu haine murdare, și totuși stătea în picioare înaintea Îngerului. Zaharia 3:3

Marele-preot Iosua era contaminat de păcatele poporului, în beneficiul căruia acționa în fiecare zi. Preoții care slujeau la templu și care veneau în legătură cu păcatele poporului erau toți contaminați de aceste păcate. Ei le luau asupra lor pentru a-i oferi păcătosului care aducea jertfa purificarea de care acesta avea nevoie. Fiecare dintre acești preoți era un delegat și reprezentant al marelui-preot, de aceea păcatele preluate se transmiteau în ultimă instanță asupra marelui-preot.

Cu hainele contaminate de păcatele poporului, marele-preot Iosua stătea în picioare înaintea lui Dumnezeu, cu inima zdrobită și smerită. Jertfele pe care le prescrisese Moise pentru curățirea sanctuarului și a marelui-preot fuseseră aduse, dar numai acestea singure nu puteau aduce eliberarea de povara păcatelor purtate. Starea inimii marelui-preot era de asemenea importantă pentru operațiunea de purificare.

Îngerul Domnului prezent în această scenă este satisfăcut de pocăința marelui-preot și poruncește schimbarea hainelor murdare cu altele curate. Păcatele poporului pe care Iosua le purtase erau acum îndepărtate, sub privirea neputincioasă a lui Satana, prezent și el la acest ritual. Mustrarea Domnului îl împiedică pe Satana să mai continue să-l acuze pe marele-preot. Ispășirea Domnului pune capăt contaminării și toate lucrurile sunt acum curate, pregătite pentru un nou ciclu anual de la curtea Casei Domnului.

Sunt și păcatele mele așezate asupra Marelui nostru Preot, Isus Hristos, care mă poate decontamina și pe mine?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Contaminare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *