24 februarie – Conștiință

Trebuie să fiți supuși nu numai de frica pedepsei, ci și din îndemnul cugetului. Romani 13:5

Conștiință” este un termen polivalent; are o mulțime de sensuri. Acest cuvânt se poate referi la capacitatea ființei umane de a fi conștientă de sine și de lumea din jurul ei, dar se poate referi și la întreaga lume spirituală, în contrast cu lumea neînsuflețită.

În această meditație folosim noțiunea de conștiință ca for interior al sufletului uman prin care se face distincția dintre bine și rău și ca putere de a alege ce este bine, corect și binecuvântat. Tot conștiința este cea care ne dă posibilitatea să respingem ce este considerat inacceptabil, imoral și distructiv pentru noi și societate.

Romani 13 se referă la relația creștinului cu autoritatea publică, în cazul în speță fiind vorba despre cezar și autoritatea statului roman. O parte a comportamentului civic este asigurată de existența legilor și a instituțiilor statului care veghează la respectarea acestora. Dar apostolul îi încurajează pe membrii bisericii să facă un pas mai departe și să considere corectitudinea socială o chestiune de conștiință personală, integrată în experiența religioasă.

Constantin cel Mare a înțeles foarte bine avantajele unui asemenea mod de a înțelege și a trăi viața, atunci când a decis să se sprijine pe aportul creștinilor la stabilirea ordinii sociale și de drept a imperiului său. Fidelitatea politică asigurată de încorporarea respectului față de autoritatea civilă în sistemul vieții spirituale este fără îndoială o formă superioară de administrare eficientă a societății.

Care elemente dintre convingerile mele morale sunt în armonie cu politica de stat și care dintre ele mă așază în tensiune cu ordinea socială a momentului?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Conștiință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *