27 februarie – Control

De aceea Mă voi coborî acum să văd dacă în adevăr au lucrat în totul după zvonul venit până la Mine și, dacă nu va fi așa, voi ști. Geneza 18:21

Era ca și când Dumnezeu mergea în control să vadă dacă viața din Sodoma și Gomora era chiar atât de rea cum se dusese vestea. Pentru înțelegerea lui Avraam și pentru cititorii de mai târziu, Dumnezeu Se comporta asemenea oamenilor care trebuie să controleze lucrurile aflate în subordine, luând măsurile care se impun.

Dumnezeu făcea o cercetare la fața locului, iar concluzia în urma acestui control avea să ducă la măsuri radicale de restabilire a ordinii și disciplinei. Intuiția lui Avraam era că lucrurile nu stăteau prea bine în Sodoma și Gomora, iar măsurile care se impuneau l-ar putea afecta pe nepotul său Lot și familia lui. De aceea Avraam a inițiat o negociere foarte insistentă pentru îndulcirea situației. În cele din urmă, Dumnezeu a recurs la cura radicală pentru cetățile din câmpie ajunse la limita admisibilului privind comportamentul social și sexual. Astfel a înțeles Dumnezeu să pună  din nou lucrurile la punct acolo unde situația s-a dovedit scăpată de sub control.

Lumea de astăzi nu este mai puțin controlată de Dumnezeu, cu toate situațiile care par ieșite de sub control. Deasupra abuzurilor și abaterilor oamenilor, deasupra corupției și decăderii generale, asemenea celei din vremea potopului sau a Sodomei și Gomorei, Dumnezeu domină și controlează toate demersurile aflate în desfășurare pe pământ. Cândva, nu prea departe în viitor, va fi nevoie ca Dumnezeu să repete măsurile de restabilire a ordinii pe care le-a folosit în vremea potopului sau a Sodomei și Gomorei. Atunci, planul Său inițial de bine, bunătate, puritate și nevinovăție va fi pe deplin restabilit și lucrurile vor intra din nou în normal.

Dacă eu sunt propriul meu stăpân, atunci ce anume trebuie să controlez în așa fel încât la un control din partea lui Dumnezeu să pot fi găsit în ordine?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Control

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *