22 octombrie – Obișnuință

După ce a ieșit afară, S-a dus, ca de obicei, în Muntele Măslinilor. Ucenicii Lui au mers după El. Luca 22:39

Rutina zilnică are două trăsături contradictorii. Pe de o parte, viața este mai ușor de administrat și nu presupune mult efort de evaluare și planificare, deci o economie de timp și energie. Pe de altă parte, obișnuința riscă să șteargă semnificația lucrurilor esențiale pentru viață.

Pentru Învățătorul oamenilor, rugăciunea din grădina Ghetsimani era un obicei plin de semnificație, iar de data aceasta avea ceva atât de important de făcut în rugăciune încât El a solicitat pe câțiva dintre ucenici să I se alăture deoarece subiectul rugăciunii Sale Îi umplea inima de tulburare. Păcatul meu, al tău și al lumii întregi din toată istoria omenirii îi umplea inima de o stare sufletească pe care nu o vom înțelege niciodată. Am încercat odată, în timp ce așteptam pe cineva să fie adus din sala de operație, să alcătuiesc o listă de emoții pe care le induce păcatul în suflet. Am ajuns până la 77 de presupuneri, dar mi-am dat seama să sunt numai la începutul listei.

Pentru Răscumpărătorul lumii, grădina Ghetsimani, pe care o vizita din obișnuință, a devenit în mod conștient și prin alegere o scenă a Marii Lupte și una dintre cele mai mari victorii ale misiunii Sale pământene. Pentru toți ucenicii, inclusiv cei trei solicitați insistent de trei ori să I se alăture, tiparul de somn era mult mai puternic decât solemnitatea momentului.

Cum folosim obișnuințele noastre cele de toate zilele? Mă refer la obișnuințele cele bune, bineînțeles. În mod obișnuit ne facem studiul și rugăciunea. Foarte bine! Dar mai sesizăm oare dramatismul Marii Lupte și biruințele sau sacrificiile pe care aceasta le presupune?

Doamne, fă ca exercițiile mele spirituale să devină o obișnuință, iar aceasta să fie plină de semnificație. Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *