29 septembrie – Tabu

Să hotărăști poporului anumite margini de jur împrejur și să spui: „Să nu cumva să vă suiți pe munte sau să vă atingeți de poalele lui. Oricine se va atinge de munte va fi pedepsit cu moartea. Exodul 19:12

Momentul proclamării Legii pe Sinai trebuia să fie o ocazie impresionantă, pentru a produce mutația necesară în viața și comportamentul poporului ales. Moise a fost instruit de Dumnezeu să stabilească anumite limite dincolo de care îi era interzis poporului să treacă.

Lecția despre lucruri interzise este de o mare valoare pentru postmodernismul care ne invadează existența cu secularizarea care îl acompaniază. Lucrurile care trebuie respectate cu sfințenie sunt demantelate de natura lor inefabilă și sunt considerate comune și accesibile oricui.

Una dintre caracteristicile Babilonului este disprețul față de lucrurile sfinte. Din acest punct de vedere, Babilonul mistic în care intră și secularizarea are un precedent extrem de impresionant în ultima noapte a lui Belșațar. Când lucrurile tabu de la Templul din Ierusalim aflate în custodia imperială au fost profanate, decretul divin a și fost pus în execuție.

Ce lucruri tabu avem astăzi care nu ar trebui atinse sau secularizate? Ce s-ar întâmpla dacă familia ar fi un lucru tabu, dar proprietatea, dar adevărul, dar Biblia, dar oricare al lucru aflat în slujba lui Dumnezeu?

Există margini ale curiozității umane care ar trebui limitate și respectate ca atare. Ce ar fi dacă demnitatea umană ar fi respectată cu adevărat, dacă drepturile și libertățile umane ar fi sfinte? Ce ar fi dacă ziua de închinare și Cuvântul lui Dumnezeu s-ar bucura de infailibilitatea conferită de binecuvântarea și sfințenia Autorului lor?

Doamne, rămân în meditație sfântă să mă gândesc la lista lucrurilor sfinte față de care Tu ceri să mă comport cu respect și considerație. Îți mulțumesc pentru discernământul pe care Tu ești binevoitor să mi-l dai. Amin!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *