1 aprilie – Demnitate

Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuiește-l ca pe un tată; pe tineri sfătuiește-i ca pe niște frați; pe femeile bătrâne, ca pe niște mame; pe cele tinere, ca pe niște surori, cu toată curăția. 1 Timotei 5:1,2

Iată un sfat de mare valoare teoretică și practică! Apostolul vorbește despre respectarea demnității personale a fiecărei categorii în parte. Sugestia de a se raporta la relațiile de bază din sânul familiei, atunci când tânărul Timotei avea de-a face cu bătrânii, tinerii, femeile în vârstă sau femeile mai tinere, ne face să înțelegem că dragostea și respectul din familie sunt atât sursa, cât și modelul în abordarea tuturor categoriilor de oameni din biserică și din afara ei.

Toate aceste sfaturi enumerate aici și următoarele din scrisoarea lui Pavel către Timotei se pot concentra într-o singură propoziție: Iubește oamenii! Pavel înțelege foarte bine că iubirea de oameni are nevoie și de învățare, nu numai de impulsul primar al apropierii de semeni. Acest lucru îl și face Pavel aici: îl învață pe Timotei cum să-i iubească pe semeni.

Respectarea demnității personale face din păstorire și îngrijirea pastorală o disciplină care are nevoie de cunoștințe și pregătire. Timotei trebuia să înțeleagă ce se întâmplă în mintea și în sufletul unei persoane în vârstă. El nu avea de unde să știe din experiența sa de viață acest lucru, pentru că era încă tânăr. Pavel îi explică folosindu-se de analogia cu un bătrân din propria casă. Pe acesta Timotei putea să-l înțeleagă mai bine, având posibilitatea să-l observe și să-i asculte dorințele, doleanțele și preocupările.

Tot în familie Timotei învățase cum să se comporte cu mama lui și cu frații și surorile lui. Acum nu avea decât să extindă această relație și să descopere cât de feluriți sunt oamenii și cât de diferit trebuie abordați.

În legătură cu care dintre categoriile de mai sus am nevoie să-mi aprofundez cunoștințele și modelele de abordare practică?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Demnitate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *