21 martie – Curiozitate

Moise a zis: „Am să mă întorc să văd ce este această vedenie minunată și pentru ce nu se mistuie rugul.” Exodul 3:3

Dumnezeu i-a stârnit curiozitatea lui Moise pentru a putea intra în legătură cu el într-un mod mai puțin frapant, nu așa cum avea să i Se descopere la Sinai. Dintr-o infinitate de posibilități pe care le avea la dispoziție, Dumnezeu a ales un tufiș aprins pentru a transmite un mesaj precis. Moise avea foarte mare nevoie de această lecție a rugului.

Curiozitatea în sine nu este un lucru rău și nici bun, dar poate fi folosită bine sau rău. În cazul de față, Dumnezeu a folosit curiozitatea lui Moise pentru a-l impresiona suficient și a-l scoate din starea de latență în care se afla de ceva vreme. Rutina îngrijirii zilnice a turmei de oi a socrului său îi transmitea o stare de confort și relaxare care îl ținea departe de frământările și durerile poporului său din Egipt.

Situația nu mai putea continua așa și sosise vremea acțiunii. Atunci Dumnezeu Și-a arătat slava într-un umil tufiș. Această vedenie minunată i-a atras atenția lui Moise și l-a făcut să se apropie ca să se dumirească. Atunci când Moise s-a apropiat suficient de mult de locul prezenței Sale, Dumnezeu i-a vorbit din mijlocul focului. Probabil că Moise a fost foarte surprins de această noutate.

La rugul aprins au început Moise și Dumnezeu un dialog și o relație nouă, care aveau să dureze până în veșnicie. Dumnezeu avea să îi vorbească adesea apropiindu-l tot mai mult de Sine, până când, într-o zi, avea să-l recupereze chiar din valea umbrei morții, pentru a-l duce pe Moise acasă la El.

Curiozitatea noastră cea de toate zilele ne poate crea probleme serioase, așa ca Evei în Paradis, dar la fel de bine ne poate deschide o nouă perspectivă cu valențe eterne. Când Dumnezeu ne cheamă: „Gustați și vedeți ce bun este Domnul!” (Psalmii 34:8), să fim siguri că este o stârnire salvatoare a curiozității noastre naturale.

Ce lucruri interesante mă așteaptă să le descopăr în Cuvânt și nu am avut curiozitatea până acum să le caut?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Curiozitate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *