19 februarie – Conflict

Și în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Și balaurul cu îngerii lui s-au luptat și ei, dar n-au putut birui. Apocalipsa 12:7,8

Adventismul este recunoscut pentru conceptul de „marea luptă”, care orientează și integrează toate celelalte doctrine fundamentale. Conceptul de Dumnezeu războinic este greu acceptat de către creștinismul evanghelic și a fost multă vreme respins cu vehemență. În ultima vreme, o serie de cercetători din afara adventismului au început să acorde atenție acestei teme de cercetare. Au început să apară studii și cărți pe acest subiect. Oamenii au început să admită că tema marii lupte este suficient de prezentă în Biblie pentru a fi luată în serios.

Imaginea unui război total început în cer și transferat pe pământ nu este o temă foarte atrăgătoare, dar are meritul de a clarifica întrebări existențiale cum ar fi, de exemplu: Care este originea și rațiunea durerii, a luptei pentru supremație, a nedreptății și a morții etc.?

Starea de conflict din cer și de pe pământ a apărut odată cu ivirea răului în univers. Este deocamdată un mister modul în care mintea perfectă a celei mai elevate creaturi a lui Dumnezeu a început să alunece pe panta nemulțumirii și revoltei, în ciuda perfecțiunii și armoniei existente. Libertatea de alegere și autodeterminare poate sugera o serie de ipoteze de lucru, dar o teorie consistentă cu privire la esența și dreptul la existență a răului este departe de a fi la dispoziția noastră.

Din fericire, avem suficiente motive de adorație și recunoștință la adresa bunului Dumnezeu pentru a nu fi afectați prea grav de corola de mistere care ne înconjoară. Cel mult, existența acestora ne poate spori sentimentul de uimire din care se alimentează adorația noastră. Aceste taine ne favorizează o relație corespunzătoare cu Dumnezeul cel înțelept, bun și răscumpărător.

Când observ la mine o stare de conflict, cum pot să vin și să rămân în lumina prezenței divine clarificatoare?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Conflict

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *