15 ianuarie – Austeritate

Ioan era îmbrăcat cu o haină de păr de cămilă și împrejurul mijlocului era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Marcu 1:6

Această descriere succintă a imaginii publice a lui Ioan Botezătorul ne sugerează o viață austeră, disciplinată și decentă, fără excese, fără pretenții și fără artificii. Acest profet apreciat și lăudat de Însuși Învățătorul oamenilor își înțelegea foarte bine identitatea, rolul și misiunea, iar aparența sa era în conformitate cu ceea ce știa el despre sine. Dorind să transmită un mesaj de o solemnitate profundă, Ioan înțelegea să se prezinte înaintea oamenilor de așa manieră încât cuvintele sale să fie bine înțelese și apreciate. Evident că oamenii îi acordau o încredere suficientă cât să-i ceară sfaturi practice cu privire la viața lor publică și privată.

Însuși guvernatorul roman al Iudeei avea un respect evident față de mesajul și autoritatea profetică a lui Ioan. Dacă nu ar fi fost influența nefastă a concubinei sale, lucrurile nu s-ar fi sfârșit atât de dureros și trist pentru amândoi. Dincolo de iureșul evenimentelor, Irod avea totuși o inimă care ar fi putut beneficia mai mult de pe urma lucrării profetice a lui Ioan.

Ținuta și stilul de viață auster al lui Ioan au constituit o parte însemnată a reușitei misiunii sale profetice, făcându-l ușor de identificat și reperat în contextul social al zilelor sale. Era suficient ca cineva doar să privească modul în care se îmbrăca și se comporta pentru a-și da seama de importanța acțiunii lui de pregătire a căii Domnului.

Austeritatea ar putea fi privită ca o experiență mult prea aspră pentru a fi adoptată ca stil de viață de un număr prea mare de oameni. Dar, înțeleasă ca o virtute și un semn al dedicării personale, austeritatea poate fi un bun asociat al succesului și împlinirii rolului social.

Aș putea face vreo schimbare pozitivă și eficientă pentru a fi mai bine perceput de cei din jur?

Materialul face parte din devoționalul ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Austeritate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *