14 ianuarie – Atitudine

Să aveți o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca, în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe niște făcători de rele, prin faptele voastre bune pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. 1 Petru 2:12.

Atitudinea are de-a face cu comportamentul. Este un limbaj care transmite o anumită concepție de viață. Limbajul atitudinii este în cea mai mare parte verbal, dar și nonverbal.

Apostolul Petru se referă aici la atitudinea pe care urmașii lui Hristos trebuie să o aibă în societate. El sugerează că felul de a fi al creștinilor trebuie să le demonstreze convingerile în contextul lor cultural.

Aici nu avem atât de mult de-a face cu o detașare de lumea din jur, cât mai ales cu o integrare inteligentă și pozitivă a creștinului în lumea în care trăiește. În prescripția lui Petru se observă o anumită tendință din partea societății de marginalizare a creștinilor, prin prezentarea vieții acestora într-o lumină cât mai nefavorabilă. Împotriva acestei mistificări apostolul sugerează un comportament demn și decent, care să-i contrazică și să-i dezarmeze pe răuvoitori.

Apostolul mizează pe faptul că societatea nu este total coruptă, iar valorile morale ale creștinilor ar putea fi recunoscute și respectate, până la urmă. În acest mecanism de reglare socială și de recuperare a imaginii publice a bisericii creștine, este prea posibil ca lucrarea Duhului Sfânt la inima oamenilor să fie una dintre forțele care aduce lucrurile la normal.

Produsul final al efortului creștinilor de a-și limpezi imaginea publică prin consecvență comportamentală va fi respectul și recunoașterea autorității și caracterului lui Dumnezeu. Chiar dacă lumea nu alege să-L urmeze și să-L iubească pe Dumnezeu, totuși are posibilitatea să-I recunoască dreptatea și măreția prin intermediul vieții de zi cu zi a creștinilor.

Cum aș putea să-mi dezvolt continuu imaginea publică prin afirmarea valorilor mele spirituale?

Materialul face parte din devoționalul ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Atitudine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *