29 octombrie – Șaptezeci

După aceea, Domnul a mai rânduit alți șaptezeci de ucenici și i-a trimis doi câte doi înaintea Lui, în toate cetățile și în toate locurile pe unde avea să treacă El. Luca 10:1

Când este vorba despre numere trebuie avut în vedere nu numai cantitatea pe care o desemnează, ci și calitatea acesteia. Din această perspectivă, șaptezeci de ucenici se referă atât la mulțimea, cât și la experiența sau competențele celor trimiși, iar dacă luăm în discuție trimiterea, aceasta este semnul apostoliei. Apostolul este un mesager, sau emisar, acreditat pentru o misiune (din grecescul apostelo, „a trimite”).

Șaptezeci de ucenici formează un „comando” al credinței extrem de eficient, ei constituie o biserică locală ultraperformantă. Asociați doi câte doi, credincioșii se sprijină și se încurajează, se sfătuiesc și acționează pentru realizarea misiunii de pregătire a venirii Domnului, astfel că atunci când va veni El să fie primiți în mod corespunzător.

Acțiunea celor șaptezeci de ucenici este un experiment prin care se testează calitatea uceniciei. Această acțiune pare spontană, dar ea are la bază o experiență emergentă aflată în plină desfășurare. Deși Învățătorul a chemat doar doisprezece ucenici pe care i-a scos din producție pentru a-i pregăti în mod special pentru structura viitoarei Sale biserici, alți voluntari frecventau în mod regulat cursurile. Ei aveau să constituie armata de prezbiteri și diaconi necesari pentru susținerea lucrării.

Interesant că misiunea încredințată celor șaptezeci era similară cu a lui Ioan Botezătorul, care la rândul lui era un urmaș spiritual al lui Ilie. Lucrarea lor de bază era facilitarea venirii Domnului. Ne putem ușor imagina lucrarea acestora în campania publică organizată de Învățător. Aceștia mergeau din loc în loc fără niciun fel de structură de susținere, învățând să trăiască și să lucreze prin credință. Ei vorbeau cu oamenii despre Împărăția lui Dumnezeu în mod atractiv și convingător, iar la nevoie își dovedeau bunele intenții ajutându-i pe oameni să se simtă un pic mai bine în necazurile și suferințele lor. La întoarcere din campanie, cei șaptezeci erau plini de entuziasm și putere. Iată o modalitate la îndemână de a ne trata depresia și apatia de zi cu zi.

Doamne, conectează-mă și pe mine la misiunea celor șaptezeci și fă-mi și mie parte de bucuria misiunii împlinite. Amin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *