15 octombrie – Hangiu

A doua zi când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului și i-a zis: ”Ai grijă de el și orice vei mai cheltui, îți voi da înapoi la întoarcere.” Luca 10:35

Hangiul este o persoană specializată în a asigura condițiile optime de cazare pentru clienții care plătesc. Dar aici avem un caz atipic de îngrijire a cuiva care nu aduce profit, un sărman proscris lovit de soartă și de răufăcători, recuperat cu risc și sacrificiu de un samaritean sensibil și plin de compasiune. Această grijă nu este gratis și nici fără fonduri în avans.

Imaginea biblică a samariteanului milos ne oferă ocazia de a ne identifica, pe rând, cu fiecare dintre personajele prezentate. Să rămânem însă la job-ul hangiului. În acest rol ne putem identifica noi. În acest rol suntem identificați de către Evanghelie și de către cer. Acest subiect ne oferă ocazia analizei statutului nostru de gazdă a celor recuperați de alții și încredințați nouă spre îngrijire. Biserica și noi, membrii bisericii, avem o responsabilitate solemnă față de cei pe care Dumnezeu îi aduce între noi.

Dacă ne uităm atenți la oamenii bisericii noastre nu putem să nu observăm rănile adânci pe care le poartă din cauza jafului la care au fost supuși de arhivrăjmașul. Când ne apropiem de ei trebuie să fim atenți unde îi atingem pentru a nu le provoca dureri suplimentare. Ei au nevoie să le schimbăm periodic pansamentele, eventual o dată pe săptămână, la biserică, unde îi putem întâlni și putem sta aproape de ei.

Unii dintre ei au coșmaruri sau se află în șoc post traumatic și au nevoie să-i ținem de mână sau să-i îmbrățișăm cu dragoste și căldură pentru a le restabili liniștea sufletească și încrederea în ei înșiși și în cei din jur și în primul rând față de biserică. Vindecarea este lucrarea lui Dumnezeu, dar îngrijirea este partea noastră. În acest domeniu, munca necalificată poate aduce mai multe pierderi decât foloase, deci avem nevoie să învățăm continuu arta și tehnica îngrijirii celor în suferință. Cartea Samariteanului (Biblia) ne stă la dispoziție, dar trebuie studiată cu râvnă și cu rugăciune. Viața de credință este o navetă continuă între Carte și patul fratelui aflat în suferință.

Doamne, pune și în mine tot ce am nevoie pentru a fi un adevărat îngrijitor de suflete. Amin!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *