12 septembrie – Eclectic

Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omenești de căsătorie, dar nu vor fi lipiți unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul. Daniel 2:43

Viziunea lui Nebucadnețar interpretată de Daniel ne prezintă un parcurs de istorie eclectic, în care eforturile omenești de a realiza o unitate politică nu se pot materializa. Precum argila care nu se poate alia cu fierul, nici spiritele Europei nu pot găsi un consens suficient pentru a putea constitui o visată forță mondială. Uniunea Europeană este departe de a realiza un corp omogen de cultură, dezvoltare economică și bunăstare materială.

Eclectismul spiritual este chiar mult mai rău decât cel politic sau cultural. Cu toate acestea, biserica medievală a reușit să îmbine elemente ale spiritualității elenistice, persane și latine cu iudaismul pentru a obține un conglomerat spiritual calificat de Scriptură drept Babilon.

Dar cea mai cruntă formă de eclectism este acela din viața spirituală personală. Elemente biblice, deprinderi profund necreștine, filozofii de viață marcate de egoism se aglomerează într-o practică spirituală care are nevoie de o clarificare urgentă.

Cu mâna pe biciul de ștreanguri, Hristos este activ în a-Și purifica biserica de comercianții de nimicuri strecurați în locul preasfânt al sufletului. În cealaltă mână a Învățătorului este untdelemnul și vinul samariteanului cu care vrea să ne aline durerile. Aurul Său ne va transmite adevăratele valori, haina Sa ne va acoperi goliciunea sufletească, umplându-ne de bucurie autentică, iar alifia pentru ochi ne va face capabili să avem discernământul necesar umblării în siguranță.

Numai Hristos poate surpa zidurile și poate elimina corpurile străine din ochi, pentru a ajunge la pacea care întrece orice cunoștință. Numai El poate aduce armonia interioară eliberată de eclectismul spiritual. El rămâne singura sursă de sevă roditoare spre slava lui Dumnezeu și binecuvântarea celorlalți. Numai El!

Doamne, și viața mea are nevoie de clarificări și retușuri. Tu ești Reparatorul meu de suflet și Te rog să lucrezi mai departe la recondiționarea mea totală după modelul Tău. Amin!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *