9 septembrie – Dărnicie

El care n-a cruțat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toți, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile? Romani 8:32

Prima lege a cerului este generozitatea, dăruirea de sine și dărnicia. Aceasta este natura Ființelor cerești. Acest principiu se regăsește încă în esența creației lui Dumnezeu și este de dorit ca omul să fie conștient de așteptările lui Dumnezeu în acest domeniu. În lumea naturală care ne înconjoară există o lecție permanentă despre dărnicie. Toate lucrurile create se află într-un sistem natural de relații trofice și fiecare element transmite mai departe servicii și beneficii celorlalte elemente din biotop. Sigur că există și aspecte ale egoismului vegetal sau animal, pentru că natura este afectată de germenele răului, dar lecția generozității și a sacrificiului de sine poate fi observată de către sufletul interesat. Am putea întreba izvorul, pomii fructiferi sau albinele și răspunsul ar fi absolut convingător.

Când vine vorba despre om, aici lucrurile se complică. Prin naștere, moștenim o natură egoistă și avem nevoie de educație pentru a învăța dăruirea, generozitatea și renunțarea la sine. De fapt, aceste elemente vitale ale caracterului de calitate sunt funcții ale iubirii sub toate formele și ipostazele ei. Contemplând generozitatea lui Dumnezeu, spiritul Lui de dărnicie începe să se înfiripeze în gândurile și procesele noastre de conștiință. Prin Duhul Sfânt, dragostea lui Dumnezeu se instalează treptat în inima noastră și imaginea Lui începe să ia chip în ființa noastră.

Ajungem curând la concluzia că „niciunul din noi nu trăiește pentru sine și niciunul dintre noi nu moare pentru sine. Căci, dacă trăim, pentru Domnul trăim și, dacă murim, pentru Domnul murim. Deci, fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului” (Romani 14:7,8). Când putem accepta această realitate în viața noastră, dărnicia se va manifesta natural și fără nicio dificultate.

Doamne, nu am moștenit prin naștere naturală adevărata iubire de oameni. Ea poate veni numai de la Tine. Te rog să mă umpli și pe mine cu acest dar. Îți mulțumesc. Amin!

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *