Vineri – Sabatul, o zi specială – Ferăstrăul

Text din Scriptură:

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5

 OBIECTIVUL LECȚIEI

Sabatul, căsătoria și familia merg împreună în Biblie. Căsătoria (și familia) a fost prima instituție stabilită de Dumnezeu la creație, iar Sabatul a fost cea de-a doua instituție pe care a inaugurat-o la sfârșitul săptămânii creației, un memorial de recunoaștere a lui Dumnezeu ca și Creator. Sabatul este o zi foarte importantă în Biblie și ar trebui să fie o zi specială în viața oamenilor care Îl iubesc și cred în Isus. 

Pe rețelele de socializare, oamenii au tendința de a-și împărtăși opiniile despre orice – uneori pe baza unor „fapte” pe care le-au citit undeva sau fundamentate pe ceva ce au inventat pe loc. Foarte des, postările din social media sunt apreciate și împărtășite de „prieteni” ca și cum ar fi de la Dumnezeu sau de la cineva conectat cu Dumnezeu. Multe dintre informațiile împărtășite despre Sabat sunt adesea ca o postare în social media bazată pe opinia cuiva despre ceea ce a spus cineva, mai degrabă decât pe un studiu atent al Cuvântului lui Dumnezeu.

Este important pentru noi să cunoaștem astăzi, diferența dintre informațiile și valorile care vin de la Dumnezeu – Creatorul universului – și cele care vin de oriunde altundeva. Proveniența unei idei va determina valoarea sau lipsa de importanță pe care o are. Acest lucru înseamnă că sursa fiecărei idei este foarte importantă, deoarece ea determină dacă trebuie să o luăm în serios sau pur și simplu să o ignorăm.

 

APROFUNDARE

Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea.

Citiți Geneza 2:1-3, Exodul 20:8

Testul pentru taximetriștii din New York a fost redus de la peste 80 de întrebări la doar 10! Isus a făcut ceva similar cu cele zece porunci. Acum, când tehnologia a dat acces la sistemele de poziționare globală (GPS), a schimbat modul în care taximetriștii trebuie să cunoască orașul pentru a primi privilegiul de a conduce un taxi în orașul New York . Deoarece telefoanele inteligente sunt ușor de obținut și au adesea aplicații cu GPS, este destul de ușor pentru taximetriști să ajungă acolo unde doriți să mergeți fără să cunoască orașul. Clienții vechi ai taxiurilor galbene, însă, nu sunt siguri că le place acest nou sistem. Unul dintre ei a declarat recent: „Dacă m-aș urca într-un taxi și șoferul nu ar ști unde se află Empire State Building, ar fi ridicol. Ar fi ca și cum aș angaja un bucătar care nu a mai gătit niciodată orez”.

Când un cărturar s-a apropiat de Iisus – în Marcu 12:28 – și L-a întrebat care este cea mai importantă poruncă dintre toate, Isus a răspuns citând Deuteronomul 6:5: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta„. Isus a rezumat primele patru porunci afirmând că a asculta de Dumnezeu în orice lucru este adevăratul scop al poruncilor – aceasta înseamnă să-L iubești pe Dumnezeu. Așadar, Isus face distincția între cunoașterea minții și cunoașterea inimii.

Un taximetrist începător din New York cu un GPS poate fi capabil să traseze un traseu de la Aeroportul Internațional JFK până la un hotel din Times Square – dar este capacitatea GPS-ului său egală cu cunoașterea profundă a orașului de către taximetristul veteran experimentat care cunoaște cu adevărat fiecare bloc din oraș și poate vedea Times Square în mintea sa chiar înainte de a ajunge acolo?

Prin urmare, a ști despre Sabat înseamnă a ști că Dumnezeu ni l-a dat la sfârșitul unei săptămâni lungi de muncă și de școală ca mijloc de a ne ajuta să încetinim și să ne reconectăm cu El. De fapt, Sabatul este darul lui Dumnezeu pentru oameni, pentru ca noi să putem experimenta odihna, reînnoirea, restaurarea și închinarea. Sabatul a fost dat ca un semn între Dumnezeu și poporul Său – un semn al supunerii lor față de El ca Mântuitor și Domn al lor.

Este exact ceea ce se întâmpla cu Ilie pe Muntele Carmel în 1 Împărați 18:21, 30. Întrucât copiii lui Israel Îi întorseseră spatele lui Dumnezeu și renunțaseră să mai țină Sabatul și să se închine lui Dumnezeu împreună cu familiile lor în mod regulat, Ilie a apărut pentru a-i confrunta cu privire la ceea ce făceau. El i-a provocat pe copiii lui Israel să se hotărască cui se vor închina – lui Dumnezeu sau lui Baal – și a reparat altarul Domnului – pentru că era dărâmat – astfel încât copiii lui Israel să se întoarcă la stabilirea obiceiului de a se închina adevăratului Dumnezeu din ceruri.

Astăzi vă încurajăm să Îl alegeți pe Dumnezeu prin ascultarea poruncilor – în special prin respectarea Sabatului – așa cum a rânduit Dumnezeu încă de la începutul timpului. Și restaurați altarele familiei voastre – dacă au fost dărâmate – astfel încât să puteți invoca în mod regulat numele Domnului împreună cu familia voastră în timpul închinărilor zilnice în familie.

Rugăciune

Doamne, vrem să facem voia Ta ascultând de poruncile Tale. Ajută-ne să experimentăm puterea prezenței Tale, astfel încât să putem experimenta puterea Ta în viețile noastre. Ajută-ne să Te alegem pe Tine astăzi și în fiecare zi. Mânuiește-ne când vei veni să-Ți iei copiii în ceruri. În numele lui Isus, Amin.

APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE

Provocarea Bibliei

Recitiți versetul de memorat ca familie. Împărtășiți-l cu un prieten sau cu un vecin.

Discuție în familie

  • Ce face ca Sabatul să fie o zi specială?
  • Uităm uneori să „ne amintim să ținem Sabatul sfânt”? (Exodul 20:8). Care sunt modalitățile prin care ne putem aminti de Sabat?
  • Recunoașteți că Sabatul este un dar de la Tatăl vostru din ceruri, care vă iubește și dorește să vă bucurați de o viață abundentă pe pământ și în viața viitoare?

Restaurarea altarului familiei

Decideți în familie ce veți face pentru ca Sabatul să fie special.

Stabiliți o oră pentru închinarea de la apusul soarelui în fiecare vineri seara pentru a întâmpina Sabatul și planificați să folosiți ideea unei zile de pregătire pentru a face exact asta – să vă pregătiți pentru Sabat – astfel încât să vă puteți concentra pe a vă închina lui Dumnezeu și pe comuniunea cu El ca familie, mai degrabă decât să fiți ocupați făcând lucruri care nu vă conectează cu Dumnezeu nici nu vă îmbunătățesc relația cu El.

Găsiți modalități de a face ca Sabatul să fie special și sărbătoriți bucuria pe care o experimentați și împărtășiți-o unii cu alții la închinarea de la apusul soarelui în seara de Sabat, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru ziua de odihnă și pentru oportunitatea de a vă conecta unii cu alții, de a-L adora și de a vă face timp să-L împărtășiți pe Dumnezeu vecinilor și prietenilor.

Familiile de astăzi sunt conduse de orare care se mișcă rapid. Sabatul este darul nostru de la Dumnezeu care ne oferă o oază plăcută de odihnă. Dezvoltarea unor rutine care ne amintesc de apropierea zilei de odihnă poate ajuta la pregătirea minții noastre pentru acest timp special. Ne putem antrena creierul să anticipeze Sabatul prin cultivarea unor obiceiuri precum aranjarea casei, pregătirea hainelor pentru biserică, cumpărarea sau coacerea pâinii, luarea unei mese speciale sau interpretarea imnurilor preferate. Folosirea unei cărți de povestiri biblice care se citește doar la închinarea de vineri seara și implicarea în alte activități specifice Sabatului vor contribui la a face din sărbătorirea Sabatului o ocazie specială pentru familiile noastre.

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *