15 mai – Alandala

Voi înșivă știți ce trebuie să faceți ca să ne urmați, căci noi n-am trăit în neorânduială între voi. 2 Tesaloniceni 3:7

„Neorânduiala” despre care vorbește Pavel aici este o referire la caracterul haotic al unei vieți dezordonate care se derulează fără țintă și fără direcție. Putem parafraza expresia lui Pavel prin cuvintele: „noi nu am trăit alandala între voi”. Disciplina personală este trăsătura definitorie a creștinului născut din nou. Viața trăită la voia întâmplării este semnul spiritului lumesc, dar acesta poate fi foarte bine în asociere cu o disciplină de fier, mai ales când este vorba de a face ordine în viețile altora.

„Alandala” vine de la neo grecescul alla ant alla care înseamnă „unul în locul altuia”, adică, lucrurile nu se află la locurile lor. Ele sunt plasate greșit și, în consecință, sunt folosite greșit. Rezultatul este confuzie, nemulțumire, suferință gratuită și eșec.

Când lucrurile sunt lăsate să se desfășoare la întâmplare, dezordinea care se instalează pare să nu aibă nici o logică, și totuși există un logician în spatele neorânduielii. El folosește orice detaliu pe care îl are la îndemână, pentru a produce înstrăinare și derivă emoțională, administrativă și spirituală. El este sursa dezordinii din univers, din societate și din suflet. Când viața personală intră sub imperiul întunericului spiritual, lucrurile vor fi și vor merge pe dos. Nimic nu se mai potrivește, nimic nu mai iese cum trebuie. Dumnezeu este un Dumnezeu al rânduielii, al disciplinei și al sistematizării. Lucrarea și lucrurile lui Dumnezeu se află într-o ordine desăvârșită, flexibilă, prietenoasă și inteligentă, în stare să răspundă și să rezolve orice situație neprevăzută s-ar ivi.

Doamne, am nevoie de voință personală luminată de Duhul Tău pentru a face ca viața mea să funcționeze armonios, spre bucuria mea și a celor din jur, aducând onoare lui Dumnezeu, evitând alandala lui Satana. Amin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *