19 aprilie – Afumat

Noe a început să fie lucrător de pământ și a sădit o vie. A băut vin, s-a îmbătat și s-a dezgolit în mijlocul cortului său. Geneza 9:20, 21

În sens figurat cuvântul „afumat” se referă la starea de ebrietate care determină un comportament neadecvat. În sine, cuvântul acesta conține și o anumită notă de umor sau chiar ironie la adresa celor în cauză. Scriptura notează o serie de situații în care băutura a adus cu sine consecințe foarte grave. Noe, Lot, cei doi fii ai lui Aaron și alții au avut o mare dezamăgire în urma consumului de băuturi alcoolice.

Legislația tuturor țărilor prevede sancțiuni drastice pentru cei care conduc sub influența alcoolului autovehicule pe drumurile publice. Comportamentul la volan al unui om beat pune în pericol siguranța celorlalți parteneri de trafic și creează o situație de risc pentru propria viață. Statisticile demonstrează că alcoolul este cauza multor neplăceri sau pierderi pe care oamenii și le produc singuri. Chiar și numai aceste rezultate ar fi suficiente pentru a convinge pe cineva să renunțe la euforia pe care o produce alcoolul. Dar se pare că atracția pe care băutura o exercită asupra consumatorilor este foarte mare chiar și atunci când nu este vorba despre dependență.

Presiunea socială este o cauză foarte frecventă care duce la consumarea în comun a băuturilor. Ambianța și legăturile de prietenie îi determină pe mulți să-și formeze obiceiul de a trece pe la cârciumă, în drumul spre casă.

Abstinența este o atitudine care este foarte eficientă în a ne apăra de o mulțime de dureri. Practicată cu zel și seriozitate, aceasta poate fi un adevărat izvor de bunăstare, progres și prosperitate personală și familială. Merită efortul de a nu lua, nu gusta din lucrurile care fac rău trupului și sufletului și prin care Dumnezeu va fi onorat.

Doamne, mă închin Ție în templul Duhului Sfânt, care este trupul meu. Sfințește-l și binecuvântează-l. Amin!

Versiunea audio:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *