18 aprilie – Afront

Nu întoarceți rău pentru rău, nici ocară pentru ocară, dimpotrivă, binecuvântați, căci la aceasta ați fost chemați: să moșteniți binecuvântarea. 1 Petru 3:9

Una dintre situațiile penibile la care urmașii lui Hristos trebuie să le facă față sunt insultele, ofensele și batjocurile publice în care persoana și credința lor sunt agresate verbal, foarte serios. Din punct de vedere logic, s-ar găsi suficiente replici care să facă față avalanșei de cuvinte de ocară îndreptate împotriva creștinilor. În asemenea cazuri, debitul verbal și abilitatea folosirii cuvintelor rele ar determina soarta conflictului. Dar Învățătorul oamenilor ne-a spus că nu aceasta ar fi soluția potrivită pentru a întâmpina afrontul dușmănos al vrăjmașilor lui Hristos.

Din foarte multe puncte de vedere, crucea de pe Golgota reprezintă lecția de fond și de principiu. În ceea ce privește modul de întâmpinare al afrontului, modelul este foarte clar: trecătorii Îl batjocoreau, iar Isus Hristos se ruga pentru iertarea lor. Ei Îi făceau suferința mai grea, iar El le pregătea drumul spre salvarea sufletelor. Purtând păcatele lumii întregi, El Își dădea viața, din dragoste pentru cei care îi aduceau suferința și moartea. Ei îi aduceau ocară, iar El le oferea binecuvântare, exact așa cum îi învățase pe ucenici.

Reacția de răspuns față de afront, din partea creștinilor, nu este un lucru natural cu care să ne naștem, sau pe care să-l avem din capul locului. Răspunsul adecvat, sugerat de Învățătorul este un  examen de maturitate spirituală care nu se întâmplă de la început. Petru care asista la arestarea Maestrului său, a scos sabia să-L apere, măcar că nu a fost prea eficient. Sfatul lui Hristos să-și bage sabia în teacă era o amintire clară a lecțiilor de comportament predate mai devreme.

Situațiile concrete din viață diferă de la una la alta. Uneori va fi nevoie să ne apărăm drepturile cetățenești pe care le avem și să apărăm și drepturile altora, dar în nici un caz nu avem voie să întoarcem calomniile celor care ni le adresează. Duhul lui Dumnezeu este Cel care ne va conduce și ne va învăța cuvintele necesare pentru fiecare ocazie.

Doamne, Tu mi-ai dat o mulțime de lecții despre cum trebuie tratată ostilitatea ocazională a celor din jur. Dă-mi de fiecare dată cuvintele prin care să Te reprezint corect și frumos. Amin!

Versiunea audio:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *