Natura în lumina Golgotei, 29 august

Robii stăpânului casei au venit şi i-au zis: ‘Doamne, n-ai semănat sămânţă bună în ţarina ta? De unde are dar neghină?’ El le-a răspuns: ‘Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta’. Matei 13:27, 28.

În măsura în care este posibil, copilul să fie adus încă din primii ani de viață acolo unde acest manual minunat [al naturii] să fie deschis înaintea lui. Lăsați-l să privească scenele glorioase, pictate de Marele Artist pe pânza mereu schimbătoare a cerului, să cunoască minunile pământului și mării, să urmărească tainele schimbării anotimpurilor și, în toate lucrările Sale, să învețe despre Creator.

Bazele unei educații adevărate nu pot fi puse în nici un alt fel atât de ferm și sigur. Cu toate acestea, chiar și copilul, pe măsură ce vine în contact cu natura, va găsi motive pentru a fi nedumerit. Nu va putea să nu descopere lucrarea unor forțe antagonice. În acest punct natura are nevoie de un interpret. Privind asupra răului manifestat chiar și în lumea naturală, toți au de învățat aceeași lecție tristă — “Un vrăjmaș a făcut lucrul acesta”. Matei 13, 28.

Doar în lumina care strălucește de la Golgota învățăturile naturii pot fi citite corect. Prin povestirea Betleemului și a crucii să se arate cum binele învinge răul și cum fiecare binecuvântare pe care o primim este un dar al răscumpărării.

În tufele de mărăcini și spini, în scaieți și neghină este reprezentat răul care distruge și strică. În pasărea cântătoare și floarea care se deschide, în ploaie și în razele soarelui, în briza verii și în roua blândă, în zeci de mii de lucruri din natură, de la stejarul din pădure până la violeta care înflorește la rădăcina lui, se vede dragostea care reface. Și natura încă ne vorbește despre bunătatea lui Dumnezeu.

“Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace și nu de nenorocire.” Ieremia 29, 11. Aceasta este solia care, în lumina de la cruce, poate fi citită pe toată fața naturii. Cerurile vestesc slava Sa, iar pământul este plin de bogățiile Sale – Educație, 100, 101.

Când și-au pierdut în Eden veșmintele sfințeniei, Adam și Eva au pierdut lumina care a luminat natura. Ei nu mai puteau să o citească corect. Dar, pentru cei care primesc lumina vieții lui Hristos, natura este din nou luminată. În lumina ce strălucește de la cruce, putem interpreta corect învățătura naturii.

Cel care are o cunoaștere a lui Dumnezeu și a Cuvântului Său are o credință întemeiată pe divinitatea Sfintelor Scripturi. El nu testează Biblia prin ideile omului de știință. El aduce aceste idei spre a fi probate prin măsurătoarea cea fără greș. El știe că tot Cuvântul lui Dumnezeu este adevăr, și adevărul nu se poate contrazice niciodată… Căile lui Dumnezeu, așa cum sunt revelate în lumea naturală și în relațiile Sale cu omul constituie o comoară din care poate extrage fiecare elev din școala lui Hristos – Mărturii pentru comunitate 8:324, 325.

Devoționalul face parte din cartea  ”Lift Him Up”  de Ellen G. White 

Adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *