25 februarie – Cătușă

Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug. Isaia 58:6

Cătușa este un accesoriu care restrânge libertatea personală a celui marcat de ea. Oamenii de ordine o au în dotare și o pot folosi legitim atunci când misiunea lor o impune. Astfel un element social violent este adus sub control pentru a nu mai pune în pericol pe ceilalți. Prin extensie, cătușele se pot referi și la alte forme de restrângere și restricție abuzive pe care textul din Isaia citat aici le descurajează și cere celor care le folosesc să renunțe la ele. Însăși misiunea mesianică a lui Isus conținea acest element de dezrobire și eliberare condiționată și necondiționată.

Cătușa, pentru mine se referă la libertatea mea restrânsă de alții, sau de libertatea altora restrânsă de mine? Mă pot elibera singur, sau am nevoie de un Eliberator atunci când este vorba de sclavia morală a păcatului? Eu ce trebuie să fac pentru a deveni liber în Domnul? Pot fi eliberat dacă adopt o atitudine pasivă și defensivă față de cătușele răului? Unde poate duce rămânerea mea în starea de detenție spirituală prelungită în mod nenecesar, prin indolența și lipsa mea de inițiativă combatantă? Ce cătușe vinovate folosesc și trebuie să renunț la ele până nu este prea târziu?

Imagine de Лечение наркомании de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *