12 februarie – Candid

Iată, vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii.  Matei 10:16

Nu poate fi o imagine mai șocantă prin care să fie ilustrată poziția și rolul creștinului în lume. În decursul istoriei au fost momente în care a fi creștin era o favoare însoțită de avantaje și profit, dar au fost și perioade în care creștinismul a fost plătit cu mari riscuri și amenințări. Pentru astfel de situații, formula de supraviețuire a fost sugerată de Învățătorul oamenilor prin această imagine șocantă. Nu este prima și nici singura ocazie când nevinovăția, blândețea și candoarea au fost recomandate pentru urmașii lui Hristos. Ferice de cei blânzi este un alt fel de a spune același lucru.

Care ar fi cel mai înțelept și sigur mod în care oile neajutorate se pot apăra de agresivitatea și rapacitatea mediului sălbatic? Ce rol poate avea Marele Păstor și ajutoarele sale pentru a apăra biserica de răutatea societății atunci când aceasta este hotărâtă să-i elimine pe nonconformiști printre care și pe creștinii practicanți? Ce rol joacă un caracter candid și lipsit de răutate în a potoli și liniști pornirile însetate de sânge ale persecutorilor? Care este avantajul final al celor blânzi și cu inima curată? Care sunt căile de promovare a candorii sufletului într-o lume a violenței și forței?

Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *