16 ianuarie – Amănunt

Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari. Luca 16:10   

Amănuntele și detaliile nu ar trebui să ne ocupe mai mult timp decât lucrurile esențiale și de primă importanță. Timpul nostru este limitat și nu ne putem permite risipirea unui dar așa de valoros primit din partea lui Dumnezeu. În același timp, amănuntele își au locul și importanța lor care nu trebuie trecută cu vederea. Una dintre cele mai mari semnificații ale lucrurilor mărunte este aceea de a semnaliza un fenomen sau situație gravă pe care trebuie să o tratăm cu maximă atenție. În astfel de situații, amănuntele devin lucruri foarte importante. Discernământul, atenția și judecata sănătoasă sunt întotdeauna necesare.

Cum să stabilesc un echilibru în aprecierea lucrurilor care îmi ies în cale, pentru a nu-mi pierde vremea cu lucruri de mică valoare, sau nefolositoare, dar nici să nu trec cu vedere semnale puțin vizibile, dar care îmi atrag atenția la situații și fenomene care ar putea scăpa de sub control? Cum să îmi mențin starea de vigilență pentru a nu fi luat prin surprindere de evenimente semnalizate din timp de detalii și amănunte la care trebuie să iau seama? Cum să dezvolt valorile de bază din care apoi amănuntele decurg fără prea multă bătaie de cap și în mod natural?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *