Mijlocul să vă fie încins și făcliile, aprinse. Luca 12:35
Învățătorul oamenilor vorbea despre nivelul de vigilență și echipare a slujitorilor pentru a fi în măsură să-l primească în mod corespunzător pe stăpân atunci când se va întoarce la o oră târzie din noapte.
Dacă îi va găsi în stare de alertă și capabili de intervenție, el însuși îi va servi la o masă festivă organizată special pentru ei. Bucuria stăpânului va fi mare, iar a servitorilor, și mai mare.
Ca repere ale pregătirii și stării de veghe sunt precizate două caracteristici care trebuie avute în atenție: purtarea corespunzătoare a ținutei și dotarea cu o sursă adecvată de lumină. Încingerea mijlocului era semnul că ținuta este în ordine, iar torța avea să se dovedească foarte utilă în luminarea drumului stăpânului și a locului unde se va desfășura masa de sărbătoare de acasă.
Făclia era confecționată dintr-un mâner suficient de lung și rezistent la foc, care să susțină amestecul de combustibili îmbibat în suportul absorbant al acesteia.
O asemenea torță avea nevoie de grijă și de mânuire atentă, pentru a nu se stinge din lipsă de alimentare cu combustibil și pentru a nu provoca incendii accidentale.
În sens figurat, fiecare dintre noi avem o torță care luminează prin puterea exemplului și a comportării noastre. Creștinul duce o lumină prin viața lui și astfel el însuși este o lumină în întunericul și noaptea lumii din jur. El trebuie să-și mențină torța arzând și să fie atent să nu rănească pe cineva cu lumina pe care o poartă. La venirea Stăpânului, fiecare purtător de lumină va fi onorat cu o primire și o recompensă divină.
Cum îmi întrețin în mod regulat și consecvent torța în stare de funcționare optimă?
Materialul face parte din devoționalul ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman
Versiunea audio: Torță