10 octombrie – Rezonanță

Maria răspundea copiilor lui Israel: „Cântați Domnului, căci Și-a arătat slava: A năpustit în mare pe cal și pe călăreț.” Exodul 15:21

Rezonanța are loc atunci când două sau mai multe elemente pot să vibreze împreună pe aceeași lungime de undă sau pe lungimi armonice. Rezonanța este o armonie care se poate stabili între oameni și între obiecte sau între obiecte și oameni. Atunci când inimile mai multor oameni intră în rezonanță unele cu altele, rezultatul este o armonie înălțătoare și plină de măreție.

Martori la minunile cu care Dumnezeu a încercat Egiptul și apoi martori la puterea prin care tot El i-a trecut prin Marea Roșie, israeliții au început să cânte o laudă spontană.

Cuvintele veneau parcă dintr-un izvor cunoscut și limpede și parcă le știau dintotdeauna. Faptele și lucrările lui Dumnezeu pe care le descriau versurile lor erau evidente; nici nu aveau nevoie să-i învețe cineva să le spună. Un anumit duh de inspirație colectivă acționa printre cei salvați de Domnul.

Bărbații lui Israel se întreceau în a-L lăuda pe Dumnezeu pentru puterea și credincioșia Sa, iar femeile, la inițiativa și sub conducerea Mariei, sora lui Moise și Aaron, întregeau armonia, care se înălța până la cer. Cele două formații se aflau în rezonanță artistică și emoțională, spre slava lui Dumnezeu și a lucrărilor Sale. Poporul ales se afla într-un moment sublim al istoriei lui, moment care ar fi trebuit să creeze mutații permanente în conștiința lui colectivă, care să-l facă să rămână dedicat fără rezerve numai lui Dumnezeu.

Dar momentele de triumf de pe acest pământ sunt de scurtă durată și se uită repede. Armonia se risipește curând dacă nu este întreținută cu zel.

Care sunt lucrurile din viața mea cu care intru cel mai ușor în rezonanță? Încotro și spre cine se îndreaptă armonia astfel creată?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contra-sensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Rezonanță

Foto: Mona Antohi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *