18 – septembrie – Pustiu

Atunci, Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul. Matei 4:1

Pustiul se remarcă în primul rând prin sălbăticia naturală a peisajului, de obicei un teritoriu lipsit de vegetație și așezări umane. Raritatea oamenilor este determinată de lipsa mijloacelor de trai. Pustiul este un teren aspru și neprimitor, dar prielnic marilor prefaceri spirituale.

Israel, ca popor ales al lui Dumnezeu, a rătăcit 40 de ani prin pustiu, timp în care s-a format ca entitate spirituală, socială și legislativă. La intrarea în pustiu, Israel era o adunătură de sclavi și alte grupuri de emigranți. La ieșirea din pustiu, Israel era un popor pregătit să-și primească moștenirea de la Dumnezeu și să ia în stăpânire țara promisă.

Isus a fost dus de Duhul în pustiu ca să fie ispitit de diavol. Acesta era un program-cheie integrat în misiunea răscumpărătoare a Salvatorului lumii. Acolo trebuia câștigat examenul la care Adam și Eva au căzut în grădina Edenului.

În condiții total diferite trebuia recuperată pierderea produsă de intrarea păcatului în lume. În pustiu, Isus a câștigat lupta asupra propriei naturi umane și asupra diavolului, folosind Cuvântul lui Dumnezeu ca armă de apărare și ofensivă.

Există momente sau perioade din viața noastră asimilate ca experiențe ale pustiului. În condiții de asprime și inconveniențe, sufletul nostru se poate desăvârși prin victorii necesare asupra sinelui și Satanei.

Același ajutor divin ne stă și nouă la dispoziție: Cuvântul, Duhul Sfânt și îngerii. Principala formă de bătălie a pustiului este rugăciunea, asociată cu postul și consacrarea sau reconsacrarea.

Care a fost ultima mea bătălie a pustiului sau care a fost cea mai importantă? Sunt pregătit pentru următoarea?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Pustiu

Imagine de Anja de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *