5 aprilie – Dilemă

Tu ești Acela care are să vină sau să așteptăm pe altul? Luca 7:20

Ioan Botezătorul a trecut printr-o încercare pe care noi nu o putem evalua cu adevărat, pentru că nu știm cum este să fii în situația lui. În temnița rece și sumbră a lui Irod, Ioan Botezătorul începe să își pună tot felul de întrebări și să aibă nedumeriri. În principal, întrebarea lui era de ce a îngăduit Dumnezeu ca misiunea lui să se sfârșească atât de dur și de neînțeles? Una dintre variante era și aceea ca Acela promovat de el să nu fi fost Cel arătat de profeți și trimis de Dumnezeu.

Dicționarul definește dilema drept un raționament cu două soluții contradictorii, dar care au amândouă același rezultat, de obicei, nefavorabil. În cazul lui Ioan Botezătorul nu avem de-a face cu două soluții care au același rezultat. Dilema lui era mai degrabă confuzia creată de încercarea grea prin care trecea. În această confuzie, credința lui începuse să se clatine.

Învățătorul venit de sus cunoștea foarte bine asprimea încercării prin care trecea Ioan. El Însuși avea să treacă pe acolo și Se pregătea temeinic pentru această confruntare. În ceasurile supreme, și Isus avea să Se întrebe: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Matei 27:46). Și agonia lui Isus avea să fie tot o dilemă.

Ca să-l scoată pe Ioan Botezătorul din marasmul depresiei, Învățătorul a folosit o metodă ingenioasă. Sigur că El putea să spună cele mai solemne cuvinte pe care ucenicii lui Ioan să i le transmită, cu asigurarea că Ioan se afla pe poziția corectă față de Mesia cel prezis de profeți. Dar Isus a ales să le arate ucenicilor lui Ioan faptele Sale de vindecare, de asistare a oamenilor în necazurile lor. Aceste fapte constituiau dovada sigură că Acesta era Mesia, Fiul lui Dumnezeu care trebuia să vină în lume.

Întorcându-se la el, ucenicii lui Ioan i-au povestit ce au văzut, iar acest argument a fost suficient pentru a clarifica lucrurile și a rezolva dilema.

Cum mă pot ajuta cazurile prezentate în Scriptură să-mi clarific dilemele care m-ar putea asalta?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Dilemă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *