22 februarie – Consacrare

Prin credință a adus Avraam jertfă pe Isaac, când a fost pus la încercare. Evrei 11:17

Imaginea jertfirii lui Isaac este printre cele mai expresive modele de consacrare. Aici avem cele două laturi ale consacrării după modelul lui Dumnezeu. Pe de o parte este consacrarea din partea lui Avraam, care nu a ezitat să îl dăruiască pe fiul său lui Dumnezeu. Pe de altă parte este consimțirea lui Isaac însuși la propria jertfire. Astfel, jertfirea lui Isaac este atât sacrificiul adus de Avraam, cât și cel adus de Isaac.

Muntele Moria cu jertfirea lui Isaac devine un simbol și o metaforă a darului imens pe care Dumnezeu ni l-a făcut nouă, oamenilor, prin sacrificarea Fiului Său pentru salvarea noastră.

Consacrarea este un act de dragoste în stare să sacrifice și să dăruiască ceea ce are cineva mai scump, pentru o cauză superioară și nobilă. Uneori acest gest presupune renunțarea definitivă la un bun sau la o valoare, alteori consacrarea este urmată de o binecuvântare care depășește investiția inițială.

Istoria părinților lui Moise, care au trebuit să-l încredințeze Nilului și lui Dumnezeu pentru a putea avea o mai bună speranță că viața lui va fi cruțată, demonstrează modul în care Dumnezeu obișnuiește să binecuvânteze consacrarea noastră.

Până seara, Moise era deja adoptat de fiica faraonului și mama lui, Iochebed, nu numai că avea siguranța păstrării vieții copilului ei, dar avea asigurată și una dintre cele mai strălucite perspective de creștere și educație pentru el, plus o slujbă onorantă și prosperă pentru ea însăși.

Ce aș putea eu să consacru lui Dumnezeu în ideea că El îmi va înapoia lucrul sau valoarea consacrată, plus binecuvântările Lui atașate?

Materialul face parte din devoționalul  ”Sensuri și contrasensuri” de Ion Buciuman

Versiunea audio: Consacrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *