4 decembrie – Banchet

Când se prăznuia ziua nașterii lui Irod, fata Irodiadei a jucat înaintea oaspeților și a plăcut lui Irod. Matei 14:6

Banchetul ar trebui să fie o sărbătoare a sufletului și trupului pline de recunoștință gratitudine și încântare. Numai că, de cele mai multe ori, o asemenea ocazie se transformă în frustrare, nemulțumire și durere. Explicația ar fi foarte simplă. Calitatea banchetului este determinată de calitatea invitaților și mai puțin de calitatea mesei și a programului de divertisment.

Oaspeții aduc cu ei un anumit suflu care imprimă sărbătorii caracterul pe care îl manifestă ei personal. Nu oaspeții văzuți au cuvântul cel mai greu de spus, ci cei nevăzuți, dar impliciți. La ospățul lui Irod, oaspeții nevăzuți s-au strecurat în sufletul guvernatorului în jucăușa balerină de casă, mai ales în mintea matroanei care aștepta de mult o asemenea ocazie de aur.

Duhurile rele au antrenat simțurile și emoțiile lui Irod până dincolo de punctul în care el mai putea controla lucrurile în mod lucid și responsabil. Băutura folosită nu era un ingredient lipsit de importanță. Luat de val, Irod a dat frâu liber celor mai picante idei. Una dintre ele a fost să-și distreze oaspeții văzuți cu un număr de coregrafie.

Juna Irodiadei s-a dezlănțuit în cele mai lascive gesturi și figuri care au pus pe jar spectatorii selectați pe sprânceană. Deliciu carnal în toată regula. Și atunci unul dintre oaspeții nevăzuți a folosit cuvintele lui Irod pentru a pune în regie un plan diabolic. Va face o ofertă care să poată elimina definitiv pe unul dintre cei mai mari profeți ai vremurilor, Ioan Botezătorul.

Banchetul lui Irod nu s-a desfășurat în afara controlului lui Dumnezeu. El avea un plan de lucru mult mai cuprinzător și complex decât stoparea unei revărsări de orgoliu și nelegiuire. Vom vedea cândva întreaga operă și ne vom minuna de ingeniozitatea divină. Până atunci, atenție pe cine invităm la petrecere, mai ales să avem grijă la oaspeții nevăzuți.

Doamne, mintea și inima mea pot ajunge sub influențele rele în cele mai bune momente din viață. Binevoiește să fii Invitatul meu permanent. Amin!

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *