5 iunie – Dalbă

Cum este crinul între spini, așa este iubita mea între fete. Cântarea Cântărilor 2:2

Dalbul aste mai mult decât o culoare din familia albului. Dalbul se umple de o mulțime de alte atribute și calități. Pentru ochiul și sufletul mirelui, mireasa este cea mai frumoasă femeie din întreaga sărbătoare de nuntă. La aceeași concluzie pot ajunge și alți participanți la sărbătoare, mireasa este, oricum, personajul principal al momentului, dar ochii mirelui reușesc să surprindă o gamă mult mai mare de nuanțe de alb. Ca un crin în mijlocul spinilor este o imagine sugestivă pentru acest fel de a vedea lucrurile.

Dragostea înfloritoare din sufletul bărbatului îndrăgostit și ajuns la incandescență colorează întreaga lume din jur, dar ca iubita lui nu este nimic pe măsură. Albul veșmintelor ei este dalb pentru că mirele îi vede sufletul și viața ei întreagă în această lumină neprihănită și plină de strălucire ca strălucirea cerului la amiază. De aceea se și întreabă retoric, odată cu corul fecioarelor de onoare: „Cine este aceea care apare din pustie sprijinindu-se pe iubitul ei?… Cine este aceasta care se ivește asemenea zorilor, frumoasă precum luna, pură precum soarele, strașnică asemenea unei oștiri cu steaguri? (8:5; 6:10 NTR).

Mireasa dalbă este întruchiparea a tot ce este mai frumos, mai nevinovat, mai curat, mai sfânt, inefabil, diafan, intangibil, nepământean, perfect, autentic, inocent, slăvit și interzis. Astfel vede Hristos biserica prin prima propriului sacrificiu pentru ea. Deși El o descrie, din perspectiva Sa ca Martor credincios, nenorocită, săracă, oarbă și deplorabilă, încurajând-o să folosească recuzita cerului pentru a se găti de nuntă, în perspectiva conformării ei cu așteptările Lui, ea este cel mai de preț odor pe care și l-ar putea dori un bărbat divin și uman.

Frumusețea este în ochiul privitorului. Florile-s dalbe, câmpul este dalb, oamenii sunt asemenea crinilor între spini, umerii maiestoși ai femeii iubite, indiferent de culoarea pielii, sunt dalbi, pentru că sufletul privitorului este plin de dragoste, iar dragostea vede lumea sublimată și plină de slava lumii care se pregătește să vină.

Doamne, atinge și sufletul meu cu frumusețea dalbă a dragostei Tale să pot vedea lumea așa cum o vezi Tu. Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *