5 iunie – Nu profita niciodată de nenorocirea altcuiva

Să nu te atingi de dreptul străinului şi al orfanului şi să nu iei zălog haina văduvei. Deuteronomul 24:17

Cuvântul lui Dumnezeu nu aprobă nici o politică de îmbogățire a unei clase sociale prin apăsarea și suferința alteia. În toate tranzacțiile noastre comerciale, el ne învață să ne punem în locul acelora cu care tratăm, să nu ne uităm numai la lucrurile noastre, ci și la ale celorlalți. Cel care va profita de nenorocirile altuia pentru folosul său sau care caută să câștige de pe urma slăbiciunii sau incompetenței altuia este un călcător atât al principiilor, cât și al preceptelor Cuvântului lui Dumnezeu. 

„Să nu te atingi de dreptul străinului și al orfanului și să nu iei zălog haina văduvei.” (Deuteronom 24, 17.) „Dacă ai vreo datorie la aproapele tău, să nu intri în casa lui ca să-i iei lucrul pus zălog; ci să stai afară și cel pe care l-ai împrumutat să-ți aducă afară lucrul pus zălog. Dacă omul acela este sărac, să nu te culci cu lucrul luat în zălog.” (Deuteronom 24, 10-12.) „Dacă iei zălog haina aproapelui tău, să i-o dai înapoi înainte de apusul soarelui; căci este singura lui învelitoare; … cu ce are să se culce? Dacă strigă spre Mine după ajutor, Eu îl voi auzi, căci Eu sunt milostiv.” (Exod 22, 26.27.) „Dacă vindeți ceva aproapelui vostru sau cumpărați ceva de la aproapele vostru, nici unul din voi să nu înșele pe fratele lui.” (Leviticul 25, 14.) 

 „Să nu faceți nedreptate la judecată, nici în măsurile de lungime, nici în greutăți, nici în măsurile de încăpere.” (Leviticul 19, 35.) „Să n-ai în sacul tău două feluri de greutăți, una mare și alta mică. Să n-ai în casă două feluri de efă, una mare și alta mică.” (Deuteronom 25, 13.14.) „Să aveți cumpene drepte, greutăți drepte, efe drepte și hine drepte.” (Leviticul 19, 36.) 

„Celui ce-ți cere, dă-i; și nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine.” (Matei 5, 42.) „Cel rău ia cu împrumut și nu dă înapoi; dar cel neprihănit este milos și dă.” (Psalmii 37, 21.) …

Planul pe care l-a dat Dumnezeu lui Israel pentru viețuirea sa a fost conceput ca o pildă pentru întreaga omenire. Dacă aceste principii ar fi puse în practică astăzi, ce diferită ar fi fața acestei lumi! – Divina Vindecare, p. 187, 188

Devoționalul face parte din cartea: To Be Like Jesus, de E G White; luna iunie, capitolul: Făcând treburile Regelui

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *